Hogyan kezdjünk új életet Dániában?

Minden országban megvannak a különböző nehézségek, amit az ember addig többnyire nem tapasztal meg, amig oda nem utazik. Mivel nyakunkon a 2014-es őszi fél év kezdete, rengeteg új magyar diák kezdi meg a tanulmányait Dániában. Ebben szeretném a segítségemet nyújtani, hiszen, ki tudna relevánsabb infókkal segíteni, ha nem én, aki már leéltem itt egy évet? (Mondjuk egy haverom, aki már 2. éve él itt, de lényegében ez mindegy, a fontos az, hogy a kezdeti nehézségeken már túl vagyok én is.)

Azoknak, akik esetleg nem ismernének, de valahogy mégis ide keveredtek a blogomra: Judik Balázs vagyok, 21 éves, 2013 augusztusában érkeztem Aarhusba.A Business Academy Aarhus-on tanulok Marketing Management-et. Noha ez nem Dánia fővárosa, még is teli van élettel ez a közel 200,000 főt számláló város. Több nagy egyetem is található itt, Aarhus University, VIA, BAAA, ami annyit tesz, rengeteg diák van a városban. Hatalmas álmokkal érkeztem ide, lelkesedéssel és ez az, ami átsegített azon, hogy szinte a lehető összes hibát elkövettem, amit el lehetett.

Kiutazás:

A legolcsóbb megoldás ha az északi országrészben élsz, hogy Budapestről Billundba repülsz Rynair-el, és onnan busszal  utazol az adott városba. Nagyjából 5-30.000-ig terjed a repjegy ára. Dánián belül érdemes a stoppolás egy új verzióját használni: a www.gomore.dk nevű oldalon találhattok különböző útvonalakat, ahova autóval megy egy-egy ember és egy jelképes összegért az utastársa lehetsz. Én többször utaztam így, az elején bennem volt, hogy mi lesz, ha elrabolnak, vagy akármi, de igazából buszt és repülőt is térítettek már el ilyen alapon, tehát miért ne? Nekem volt szerencsém néhány nagyon jó, több órás utazásban részem így, csak ajánlani tudom.

Kapcsolatok:

Mivel rengetegen érkeztek idén és vettétek már fel velem a kapcsolatot, létrehoztam egy facebook csoportot, ahol tudtok írni egymásnak szálláskeresés, bulizás, tanácsadás céljából, és persze minden olyan információ miatt, ami hasznos lehet a kiutazó társaitoknak. Ha van ismerősötök, aki úgyszintén Dániában fog tanulni idén augusztustól, nyugodtan hívjátok be.
Terveim szerint, augusztus közepe táján, 15-20. körül fogok egy találkozót szervezni, Aarhusban. Nem vagyok annak a híve, hogy tartsunk össze csak mi magyarok, és csak magyarral menjünk bulizni, hiszen ha valaki Dániába jött, szerintem elengedhetetlen, hogy legyen nyitott más népekkel kapcsolatban is, de ez most más. Azért lenne ez a baráti sörözés jó ( mert lesz sör ), mert ezzel új kapcsolatokat tudnátok építeni, már a kezdetek kezdetén, megtudjátok a tapasztalataitokat osztani egymással és persze ha van kérdésetek, engem is tudtok vele bombázni.

Szállás:

Nos, igen. Ez talán a legnehezebb része az elindulásnak. Kitartás és szerencse kérdése, nagyjából mint az ötös lottó. Azt tudnám egyedül tanácsolni, hogy tegyetek meg mindent. Kérdezzétek meg a kint élő és otthon lévő összes ismerőst. A legnagyobb internetes oldal, www.boligportal.dk-t is nézzétek meg, noha ez fizetős, érdemes talán egy hónapra előfizetést venni. Ne lepődjetek meg, ha nem veszik fel, mert magyar számról ritkán válaszolnak. Akkor se, ha azt mondják, hogy holnap akkor gyertek megnézni a lakást, ha nem, akkor nem adják ki. Én nem gondolom hatásosnak ezt a módszert, de a cimborám, akivel kijöttem, az első ilyen telefonhívásával már kapott lakást. Szóval, ez elég lutri . Ami viszont szerintem nagyon jó, a különböző facebook-os csoportok. Nem úgy értem, hogy írjátok ki, hogy lakást kerestek, akinek van ajánlata, írjon rád. Ez a legszarabb ötlet. Gondolj bele, ha lenne egy kiadó lakásod itt, és az emberek versenyeznének érte, te vennéd a fáradtságot, hogy vmi kis külföldi diáknak írkálj angolul? Nem hiszem. Szóval, tessék türelmesen várni, és nézni a következő csoportokat, ahova napi szintén tesznek ki kiadó lakásokat. Linkek lejjebb.
Arra készüljetek fel, hogy egy egyszobas lakás, vagy inkább egy szoba bérlés 90 ezernél indul/hónap, és nagyjából az átlag az 140ezer forint/hónap. Ehhez hozzá jön többnyire az első három hónap foglalója, tehát 3×140.000 és az első hónap kifizetése is, szóval félmilliónál indul a buli.
Én azt tanácsolnám, hogy ahogyan én is, kiutazáskor az első pár napra/hétre, használjatok Couchsurfinget. Ezen az oldalon tudtok keresni szállást itt élő embereknél,ami ingyenes, ugyanis a hostelek méreg drágák. Mellesleg nagyon jó mulatság tud lenni, új embereket tudtok megismerni.
Emellett érdemes regisztrálni az iskolátok honlapján kollégiumra is, hátha kaptok ajánlatot tőlük. Ha ez megtörtént, akármi van, fogadjátok el, ugyanis ha elutasítjátok, a várólista aljára kerültök, tehát akár egy év is eltelhet, mire új ajánlatot kapnátok.

https://www.facebook.com/groups/16968296511/
https://www.facebook.com/groups/271144399403/
https://www.facebook.com/groups/363973580352213/
https://www.facebook.com/groups/375244989259316/
https://www.facebook.com/groups/housinginaarhus/
https://www.facebook.com/groups/AarhusStudentsAccomodationGroup/

Ügyintézés:

Nyílván felmerült benned, hogy mivel is kezd az első napodat, amikor kiérkezel. A legfontosabb, hogy a residence permit-et elintézd. Ehhez kelleni fog egy szerződés a már meglévő lakásodról és az iskolától egy papír arról, hogy felvettek és persze az útleveled/személyid. Ezekkel a papírokkal szépen el kell battyogni a  Statsforvaltningen-be, és jelentkezni a letelepedési engedélyért. Ha ez meg van, akkor a következő 2-8 hétben megkapod postán ezt a helyes kis nyomtatványt, aminek a segítségével megkaphatod a CPR-számot, vagy másnéven sárgakártyát. Ezt is legjobb tudomásom szerint a Borgerservice-ben kell intézni, de ennek az átfutási ideje már csak 1hét. Ez azért fontos, mert CPR-szám nélkül nem nyithatsz bankszámlát, nem igényelhetsz telefon előfizetést. A bank azért fontos, mert amint munkát kezdesz keresni, a munkahelyi szerződéshez CPR-számot, és dán bankszámla számot fognak kérni, külföldi nem jó. Én a Nordeat választottam, arról hallottam a legtöbb jó visszajelzést. Tehát, a másik fontos dolog a telefon. Az első napokban a munkakereséshez elengedhetetlen, hogy dán telefonszám legyen az önéletrajzodhoz. DE! mivel még nem lesz valószínűleg CPR-számod, és emiatt előfizetős telefonod, érdemes venni bármelyik nagyobb bevásárlóközpontban pár ezer forintért egy domino kártyának megfelelő, feltölthetős kártyát, majd ennek a telefonszámát ráírni az önéletrajzotokra. Később probléma lehet, hogy a telefontársaságoktől nem lehet előfizetéssel telefont venni külföldiként, a legtöbb cég kér egy bizonyos kártyát, ami csak a dán állampolgároknak van. Ezt ki lehet cselezni, például a Telenorról interneten is lehet rendelni, csak CPR-szám kell hozzá. Szépen elküldik 2-3 napon belül a telefont, a szerződést, és onnantól hónap elején leterhelik a számládat az adott összeggel, pofon egyszerű.Persze csak dán bankszálával megy ez is.

SU:

Erről az ösztöndíj dologról már írtam korábban, de még mindig elég sok legenda övezi a témát. Tehát, ez egy olyan támogatás, ami egyaránt minden dán és EU-s diáknak jár, aki valamely dán felsőoktatásban részt vesz. Az összeg mindenkinek ugyanannyi, 5640 dkk, adó előtt. Ugyanakkor, a külföldieknek legalább heti 10-12 órát bejelentve dolgozni kell azért, hogy ez járjon. Ami nagyon fontos, hogy amint tudtok, kezdjetek el dolgozni, mert az ösztöndíjra való jelentkezéshez szükséges egy munkahelyi szerződés, és legalább egy havi bérszámfejtés.Az elbírálási folyamat nagyjából 1-4 hónap, teljesen változó, de amennyiben megítélik nektek, visszamenőleg is megkapják a jelentkezés idejétől a támogatást. Szóval, ne szalasszátok el ezt a remek lehetőséget. Érdemes elolvasni a régi cikkemet erről, a linkre kattintva tudjátok elérni azt.

Munka:

Én csak a saját városomról tudok véleményt mondani és ahogy hallottam, nem minden része az országnak hasonló munkakeresés szempontjából. Nem könnyű munkát találni, de nem is lehetetlen. Ameddig nem tudsz dánul, nem fogsz kényelmes munkát találni. Jót lehet, rendes emberekkel, jó körülményekkel, de maga a meló az nem lesz élvezetes. Gondolok itt mosogatásra, takarításra, raktári munkára. Ez a három munkahely, amire könnyebben lehet pályázni angol nyelvtudással, dán nélkül. A legjobb módszer, ha végigmentek a városban az önéletrajzotokkal 2hetente és bedobáljátok minden lehetséges helyre. Én annak idején emailben is próbálkoztam az éttermeknél, nagyjából 220 emailt küldtem, és összesen 8 választ kaptam, amiből 7 elutasított, de a maradék egyhez viszont felvettek. Szóval, megint csak kitartás kérdése. Érdemes megpróbálni emellett még a különböző munkaerő-közvetítő cégeket. Elvileg ők is tudnak néha segíteni munkahelyet találni, de velem, és sok más külföldivel elég mogorvák voltak.
Ami fontos, hogy ragaszkodjatok a szerződéshez. Mint mindenhol máshol, itt is előfordul, hogy nem fizetnek ki, de főleg az olyan helyeken, ahol arabok tulajdonosok vannak. Ez nem rasszizmus, puszta tapasztalat, 5 munkahelyemből 3 arab főnökkel volt, és egyik sem fizetett ki azóta sem. A dánok jellemzően pontosak, időben fizetnek és minden legálisan megy náluk. Törekedjetek ti is erre.

Anyagiak:

Sokan kérdezték, mennyi pénzzel érdemes nekivágni az új életnek. Nem tudnék pontos számot mondani, de azt tudom, minél többel indulsz neki, annál több ideig tudsz kényelmesen, biztonságban élni. Van aki 1-1,5 millió forintot mond ehhez, valaki többet. Én 200 ezer forinttal váltottam meg a világot, de rettegés is jutott nekem az elején, hogy mit fogok másnap enni. Szóval, ezt nem tanácsolom senkinek.
Az élet alapvetően itt elég drága, főleg ha az ember bulizni megy. Egy doboz cigi 2000 forint, egy sört általában 800 és 2500 forint között mozog. Egy hónapban, ha az ember nem bulizik, szerintem 50-60.000 forint elegendő kajára, így tervezzetek. A legfontosabb, hogy minél hamarabb legyen munkahelyetek. Amennyiben az megvan, a minimálbér, óránként 4400 forint nagyon nagy segítség lesz, már az is, ha csak heti 2-3 délutánt dolgozol. Emellett természetesen az SU is nagy segítség.

Ha sikerült találni munkahelyet, meg van az ösztöndíj, én azt gondolom, ez egy ideális hely egy diáknak, hogy megtanulja, milyen felnőttként egyedül élni, saját háztartást vezetni és megtanulni beosztani a saját pénzét. Ha ezt jól csinálod, szinte biztos, hogy még félre is tudsz tenni.

Szeretnél elsőként értesülni utazással kapcsolatos cikkekről? 

Feliratkozom