Mikor is lenne aktuálisabb erről írni, ha nem nyáron, amikor a diákoknak végtelen mennyiségű szabadidejük van? Igen ám, de mielőtt mélyebbre ásunk a témában, érdemes tisztázni, pontosan mi is az, amiről beszélünk.

“A hobbi (eredeti angol írásmóddal hobby) a korábbi „passzió” vagy a szabadidőben végzett, pihenést, kikapcsolódást szolgáló tevékenységek gyűjtőneve. A középkori Angliában a solymászat igen népszerű időtöltés volt, és az összes e célból használt különböző madár közül talán a kabasólyom (angolul Eurasian Hobby, latinul Falco subbuteo) volt a legnépszerűbb. Állítólag innen ered az átvett angol szó.” (wikipedia)

Nos, ami a legnagyobb probléma az Y generációval ( vagyis az 1980-1995 között született emberek), hogy abszolute nincs semmi hobbijuk. Illetve, van néhány, például a “bulizás”, tv-nézés. Sokat lehetne írni arról, hogy ez miért van, a social media növekedése, a telefonok, vagy csak a robottá válás folyamata ez, nem tudom. Most azonban nem is egészében erről szeretnék írni nektek, hanem a kapcsolatban élő párok hobbijairól.
Azt gondolom, ezer egy módja van annak, hogy kikapcsolódjunk, ez csupán a kreativitásunkon múlik. A definició szerint bármely olyan tevékenységet, amit a saját pihenésedet, kikapcsolódásodat szolgálja, nevezhetünk hobbinak. Lehet ez kis szobrok festése, bármilyen sport, túrázás, bélyeg gyűjtés, olvasás, sorozatnézés, vagy akár számitógépes játék is. Nagyon sok kapcsolatban fordul elő, hogy a két fél felad egymásért mindent, sportolást, hobbikat és nem marad más, csak az, hogy minden szabad percet együtt kell tölteni. Szerintem ez így nem helyes, mindenkinek szüksége van magányra, arra, hogy egyedül legyen és azt csinalja, amihez éppen kedve van, különben szószerint belefullad a szerelembe. Nem véletlenül mondják például, hogy a zuhanó repülőn először magadra tedd fel az oxigén maszkot, utána a gyerekedre, hiszen ha magadon nem segítesz, máson se fogsz tudni. Tudom, kicsit szélsőséges példa volt, de mégis azt gondolom, hogy idevág és igen is meg kell hagynunk néhány olyan szokást, ami a saját szórakozásunkat szolgálja.

Végezetül, egy kis háttértörténet. Ma postoltam facebook-on, hogy a League of Legends nevű játékban elértem egy bizonyos szintet. Erre érkezett néhány komment, aminek kapcsán elkezdtünk beszélgetni XY-al. A következő képen idézem azt, ami miatt ezt a postot megírtam:
photo.php

Nos igen.. Tehát pont ezzel a hozzáállással nem értek egyet, félre értés ne essék, nem tartom jobb kikapcsolódásnak a LoL-játékot, mint a szexet, de azt gondolom, hogy nincs abban semmi rossz, ha valakinek van saját hobbija, annak elennére, hogy kapcsolatban van.