1year

 

Kijöttünk úgy,hogy 4napra foglaltunk szobát egy hostelben.Nem volt semmi állandó lakásunk, úgy voltunk vele, hogy majd lesz valami.Eltelt a 4nap,szart se találtunk.Fizettünk kettő további napot, hogy valami csak lesz, nem adjuk fel.Az utolsó este, nagyjából éjfél fele irt rám Couchsurfingen – arról a weboldalról, ahonnan rohadtul nem vártam megoldást – egy nagyon kedves dán nő,Karina,hogy el tud szállásolni egy napig..”

Ez a nap is eljött, ma van kereken 1 éve, hogy kiköltöztem Magyarországról Dániába. Az elmúlt néhány napban sokat gondolkodtam, hogy mit is kéne írjak. Rengeteg minden történt ebben az egy évben, büszkén mondhatom, hogy életem eddigi legjobb döntését hoztam, mikor jelentkeztem az aarhusi egyetemre.tumbi

Habár az év eleje lakás, munkahely híján nagyon nehezen indult, most, ahogy olvasgattam vissza a régebbi bejegyzéseimet, mégsincs bennem egy csepp rossz érzés sem. Minden, ami történt és akár balul is sült el, tanulságos volt és azt gondolom, fontos leckék voltak az élettől.

Az iskoláról csak jót tudok mondani. Az otthoni éveim alatt sose éreztem ilyen baráti hangulatot, összetartás, egymásra való odafigyelést, mint ami a mi évfolyamunkon volt. Azt is elképzelhetetlennek tartottam, hogy reggel mikor felkelek, jó kedvvel, mosolyogva menjek be tanulni. Pedig így van. Most, a nyári szünet közepén egy egyhetes kúrzuson veszek részt (mert utazom Kínába) és az első nap előtt az volt az érzésem, hogy atyavilág,  nyár közepe van, végre van néhány szabadnapom és a suliban fogok szenvedni egész nap. Ehhez képest, a reggel 8-tól késő délutánig tartó tanítás szinte egyik pillanatról a másikra véget ért. Ebben nagy szerepet játszik az is, hogy rendkívűl kedvesek, segítőkészek a tanáraink. Az óráink többnyire lazák, a tanárt a keresztnevén lehet szólítani, vitázni lehet velük, egyszerűen csak kevésbé merev az oktatási rendszer, mint otthon és ennek ellenére sokkal hatékonyabb. Rengeteg kreatív feladatot kellett csinálnunk az év során, bár ez valószínűleg azért is volt, mert marketinget tanulok. Sose felejtem el a napot, amikor az osztaly többi fiú tagjával együtt írtunk egy dalt, majd előadtuk egy kis tánc keretében. (vetélkedő volt a fiúk és lányok között aznap)

http://www.youtube.com/watch?v=N2JFmt0-PGk

Azt gondolom, hogy Dánia a lehetőségek országa hosszú távon. Otthon elképzelhetetlen, hogy diákként saját lakást bérelj, eltartsd magad, ÉS emellett még utazz is. Itt, némi munkával ez kivitelezhető. Nem mondom, hogy könnyű, hiszen nyelvtudás nélkül csak szar munkát lehet találni, de inkább most, egyetem alatt szeretnék nehéz, piszkos munkát végezni, mint hogy életem végéig mekibe legyek eladó. Vagy rosszabb, mosogató, mint én az elmúlt egy évben. Ugyanakkor nincs okom panaszra, mert rengeteg új barátom lett a munkahelyemnek Travel-Quotes-Oliom-Travel-Cleanköszönhetően. Egy érdekes tény a dánokkal kapcsolatban, hogy sokan nyitottnak mondják őket, de ez csak addig tart, amig nem szeretnél az időjáráson kívül másról is beszélni. Ugyanakkor, ahogy telik múlik az idő, látják, hogy ha valaki kedves és odafigyel másokra  és ezáltal szép lassan feloldódik a jéghegy maguk körül.

Viszont, az élet megy tovább. Kezdem megszokni, hogy gyakorlatilag az érettségi óta minden nyarat végig dolgozom, így ez idén se történt máshogy. Viszont, mindennek megvan az eredménye. 12 nap múlva indulok Shanghaiba, ahol 3  hónapot fogok tölteni a Shanghai Jianqiao University-n. Huszan megyünk, ebből 18 dán ifjonc plusz a litván leendő szobatársam (én pedig képviselem a magyarokat). Az igazság az, hogy nagyon várom már, hogy ott legyek, új emberek között, új országban, azt is, hogy ebben az esetben egyedül, de utazhatok, újra összecsomagolom minden holmimat egy bőröndbe és nyakamba veszem a világot. Aki még nem tett ilyet, annak valószínűleg ez félelmetesen hangzik, de azt gondolom, aki egyszer elkezd utazni, az sose fogja tudni elfelejteni ezt az érzést. Mára ennyi, de augusztus végétől újra elkezdek aktívan blogolni, amint megkezdem az utazást. Addig is kellemes nyarat mindenkinek!

why-travel-the-world

2018-08-27T22:08:25+00:00August 14th, 2014|

Leave A Comment