bnd1.Utazás

Sokan nem foglalkoznak magával az utazással eleget, mert már annyira izgulnak az előttük álló kalandvágytól. Ám ezt, amint az első problémába ütközöl, megbánod. A lehető legpontosabb tervet kell készíteni, sebészi pontossággal. Egy idegen országban mindig kell B terv. Sok olyan kérdés van, amit fel kell tennünk magunknak utazás előtt. Mi van, ha lekésem az egyik vonatot? Lesz nálam apró a jegyre? Mi van, ha a lakás átvételére nem tudok oda érni, hogyan tudok internet közelbe kerülni? Vajon ha minden terv elcsúszik, éjszaka van az adott helyen tömegközlekedés?  Mi van, ha a vonat különböző részei, különböző irányba mennek és ez sehova nincs kiírva? (Üdv Dániában) És még ehhez több,  hasonló problémába lehet belefutni indulásunk napján.

2.időjárás

Sok legendát lehet hallani arról, hogy az északi országokban nincs napsütés, vagy sokat esik az eső. Páran azt gondolják, hogy ez biztos túlzás, csak egy felnagyított pletyka. Hát, amint kiköltözöl, rájössz, hogy az elbeszélések igazak voltak. Északi országokban tényleg szinte állandóan fúj a szél, és nem az a baj,hogy csak 8.30tól 15.30ig van nappal, hanem hogy akkor is szürke, Mordorhoz hasonló időjárás van. Pár hónap után azon kapod magad, hogy meglepődsz a napsütéses napokon és teljesen feltöltődve, szinte indokolatlanul boldogan vágsz neki az utadnak. Dánok ilyenkor fittyet hányva a hidegre, kiülnek a teraszra sört inni. Te ezen pedig már nem lepődsz meg.

3.Egyenlőség

Azt gondoltad Magyarországon mindenki egyforma? Meg fogsz döbbenni. Ahogy kiérsz Dániába, konstatálod, hogy a homeless-től, a 80 éves nagymamától a 3-4 éves kisgyermekig mindenkinek iPhone-ja van. Nem tartod fura, jövőbe illő képsornak, mikor egy csapat óvodás száll fel a buszra, majd miután leültek, mindegyik előveszi a saját iPad-jét és azon néz mesét.
Szinek? Felejtsd el. Dániában egy szín van, mégpedig a fekete. Kívülállónak úgy tűnhet, hogy gyászban áll az ország, pedig nem. Egyszerűen mindenki CSAK feketét hord. Ez alól csak az alsónemű a kivétel, aminek minél színesebbnek kell lennie. Ezt a szabályt pedig egy ilyen kollektivista országban nem árt, ha betartod, különben biztosan lesznek, akik összekuncognak mögötted, vagy csak űrlénynek fognak nézni.

4.Nyelvtudás

Mikor leszállsz a repülőről, kezedben a frissen szerzett emelt fokú angol nyelvvizsgával, azt érzed, te tudsz angolul. Ám ez az illúziód hamar összetörik. Ámbár, ahogy telnek a hetek,hónapok, megbarátkozol a ténnyel, hogy CSAK ezt a nyelvet tudod használni, ha szeretnél kommunikálni, így ez többé már nem okoz nehézséget és természetessé válik, hogy az új barátaiddal csak angolul tudtok beszélgetni.

5. Udvarlás

Milyen egy utópiának tűnő országban flörtölni? Józan ésszel azt gondolnád, hogy a férfi odamegy a szimpatikus lányhoz, beszélgetne, a férfi bókol, a nő játsza az elérhetetlent, majd minden megy a megszokott módon. DE NEM DÁNIÁBAN!
Itt a borzasztó komolyan vett nemi egyenlőség miatt nem szokatlan, ha egy lány megy oda egy sráchoz. Ugyanakkor mindenki tudja, hogy ez egy játék: melyik fél tudja tovább azt tettetni, hogy nem érdekli a másik? Vajon melyikük – az egyenlőség ellenére – a domináns fél? S, hogy valójában hogyan derül ki az általunk kiválasztottnak, hogy az ignorancia ellenére mégis tetszik a másik? Erre a kérdésre nem tudom a választ.

6.Lakhely

A helyzet tényleg pontosan annyira nehéz, mint amennyire azt mondják. Rengeteg időt és energiát kell áldozni arra,hogy lakást találjunk. Akár napokon át egész nap kell ülni a gép előtt és az online ingatlanoldalt nézni, vagy a különböző Facebook csoportokat és még így sem garantált a siker.

7. Oktatás

A gyakorlati oktatás valóban gyakorlati. Itt tényleg órán egymással beszélgetünk és közösen oldunk meg feladatokat. Sőt, tényleg az a normális, ha a tanárodat a keresztnevén szólítod. S ellentétben a legtöbb magyar egyetemi tanárral, itt nem az a cél, hogy a diák megbukjon, és még többet fizessen az iskolának, hanem mivel úgy is a polgárok magas adója miatt ingyen van az oktatás, akkor már veszik a fáradtságot, és tényleg azon vannak, hogy próbáljanak minél többet tanítani a diákoknak. Ugyanakkor, a legtöbb tanár itt belátja, hogy ő maga is egy ember, ezért sokszor hangsúlyozzák, hogy ők sem tudnak mindent és hálásak, hogy a diákoktól is tudnak tanulni sokszor.

8. munka

Sok meglepetés fog érni a munkaerő piacra lépve. Rengeteg erőfeszítésedbe telik, hogy találj munkát, hiszen már az 5000 forintos órabér hallatán is összefolyik a nyál a szádban miközben a hétvégi steakedet tervezed.Ugyanakkor, legtöbb esetben rájössz, hogy legközelebb jobban vigyázol, mit kívánsz. Azért a pénzért meg is kell dolgozni, és általában szaktudás, diploma, vagy nyelvtudás nélkül nem álmaid melóját fogod megkapni, hanem vagy takarítasz, újságot hordasz, vagy mosogatsz, vagy valami hasonlóan überszar melót kell végezzél, s közben azon gondolkodsz majd, hogy vajon megéri-e?

9.Közlekedés

Bicikli a válasz mindenre. Miért fizetnél 1200 forintos buszjegyeket, ha a fagyos szél, hó és más viszontagságok ellenére is el tudsz A-ból B-be jutni biciklivel? Sőt, egy erős, táncolós bulizós este után lekésted az utolsó buszod? Semmi gond, már fel is tudsz pattanni a bérelhető, kihelyezett biciklik valamelyikére.
Egyszerűen a nyugati országok kultúrájának a része, hogy az emberek döntő többsége biciklit használ a mindennapi életében és ebben semmi szégyellnivaló nincs.

10.kaja

Sok diákba csak kiköltözés után hasit a felismerés, hogy valójában a tojásrántottán, a mákos tésztán és a zacskós levesen kívül mást nem tud főzni és hirtelen 10x annyira fog hiányozni a nagymama almás rétese, vagy csak egy jó marhapörkölt. S mikor erőt veszel magadon, hogy Te ma bizony főzni fogsz, rájössz, hogy a boltba található kaják s ízek sem ugyanazok, mint az otthon megszokottak.

2018-08-27T22:01:15+00:00February 1st, 2015|

Leave A Comment