kopenhaga

A következő bejegyzés egy email váltás részlete lesz,Tamás és Attila között zajlott. Tomi, aki egyébként nekem nagyon jó barátom, küldte be a postot, hiszen ő 2,5 év után most költözött Kopenhágába, igy elég pontos összehasonlitási alapja van és sokaknak tud ezekkel az információkkal segíteni.

Attila:
“Szia,A http://balazsintheworld.com weboldalon találtam meg az elérhetőséged. Ahogy látom te már Dániában töltöd a mindennapjaid és pontosan ezzel kapcsolatban kereslek téged. Szeptembertől tervezek én is kiköltözni Koppenhágába (Coppenhangen Business School) vagy Aarhusba (Aarhus University, Msc Finance). Még nem döntöttem el melyik lesz a befutó, habár úgy hallom Koppenhágában minden dupla annyiba kerül így erősen gondolkozom Aarhuson. Épp ezért, nagyon hálás lennék egy két jó tanácsért, intelemért tőled ha van egy kis szabadidőd válaszra erre az emailre.”…

Tamás:
Lakhatás:
Aarhus: Ha egyetemre jelentkezel, tudsz koleszt igényelni. Ha Aarhust választod és már most, januárban jelentkezel koleszra, akkor nagy valószínűséggel fogsz kapni szeptembertől. Na már most a dán kollégiumokat ne úgy képzeld el, mint egy budaörsi lelakott katonai bunkert, itt mindenkinek külön szobája és fürdőszobája van. Nincsenek többagyas szobák. Ha egyszobás koleszapartmant keresel 2200-2800 kr/hó árral kalkulálj, ahol többen, van hogy 10-en osztoztok egy nagy konyhán. Ha valakivel tudsz közösen tervezni, akkor érdemes 2 szobás koleszra jelentkezni,ugyanis ott saját konyhatok is van, hasonló árért/fő. Tehát gyakorlatilag egy lakást kaptok olcsón és sok helyen elég,  ha csak az egyikőtök bejelentett nappali hallgató. A www.studenthousingaarhus.dk oldalon minél előbb regisztrálj és ne felejts el havonta 1szer bejelentkezni, máskülönben elveszik a regisztrációd. Iskolalátogatási papírt, vagyis igazolást arról, hogy Dániában fogsz tanulni, elég akkor feltöltened, amikor mar azt megkaptad, nyáron.

Koppenhágában lakást találni nehezebb mint szüzet a bordélyházban.(Tamás erről a kalandodról nem avattál be – szerk.) Hatalmas a túljelentkezés, de ismerek olyanokat akik 1500kr/fő-ért cserébe keres neked szobát és végigsegít a nyelvi akadályokon a szerződésíráskor. Én is egy így találtam olcsó lakást a belvárosban. De persze ez ne vedd készpénznek, sokakat hallok akik 2 hét parkokban alvás után ott kényszerült hagyni a sulit és hazaköltözni. A koppenhágai lakásárakra 3200-4000 kr/fő jellemző és a depositon kívül sokan kérnek 3 havi lakbér előleg kifizetést is, tehát a beköltözési végösszeg elérheti a 20-25.000 kr-t is. Ha külvárosban keresel (50-60 perc a belvárostól) nagyobb eséllyel találhatsz lakást és olcsóbb áron is, de meg ott is roppant nehéz.

Munka:
Munkakeresés szempontjából Koppenhága könnyebb falat. Mivel itt több a külföldi, így könnyebb integrálódni és kevesebb helyre előírás a dán nyelvtudás. Az Aarhusban található munkakörök lecsökkennek takarítás/mosogatás/raktári pakolásra és a túljelentkezés miatt nehézkes a bejutas is.
Összegezve tehát, Aarhusban olcsóbbak a lakások és picivel könnyebb találni, viszont kevesebb munkalehetőség van. Koppenhágában a lakáskeresés rémes, viszont munkát könnyebb találni és befogadóbbak az emberek.
Szemely szerint én szerettem Aarhust, egy kedves varos, de csak addig amíg nem látogattam el Koppenhágába 🙂 “..

S ne felejtsétek, ezen az oldalon találjátok a már Dániában élő diákok elérhetőségét, ne habozzatok írni, ha van kérdésetek, használjátok a közösséget!

 

2018-08-27T22:01:07+00:00February 2nd, 2015|

Leave A Comment