entrepreneur

Az elmúlt két hónapban kicsit nehéz volt megtalálnom a saját utamat. Amint tudjátok, a 4. szemeszteremet csinálom a Business Academy Aarhus-on és úgy döntöttem, saját vállalkozásba kezdek. Sok okom lenne rá,hogy miért: Shanghaiban rengeteget gondolkodtam a jövőmön és szivesen maradtam volna ott,a gyakorlatot elvégezni, de mivel ott se fizetnek szinte semmit érte, ezért nem tudtam megoldani anyagilag. Miután több ajánlatot is kaptam, ám mind alig fizetett volna, ezert eljött a gyakorlathoz tartozó szerződés leadásának a határideje, így el kellett hamar döntenem, hogy mit is fogok csinálni. Már egy par hónapja érlelődött bennem a gondolat, hogy szívesen segítenék a diákoknak akik külföldre terveznek költözni, ám pontosan nem rajzolódott ki, hogy ezt hogyan fogom csinálni. Azt gondoltam, írom tovább a blogom és majd lesz valami, ám egy pár hét után arra jöttem rá, hogy még ha csak 21 éves is vagyok, a világ majd minden tájáról van már ismerősöm a sok utazás miatt, akik tanulnak vagy gyakorlaton vannak, így lehet, hogy érdemesebb nagyobb szabású tervben gondolkodni.

Meghoztam egy döntést, amivel segiteni szeretnék a világ minden táján élő diákoknak, igy ezt az uj weblapot angolul csinálom már. Ez már teljesen különálló ettől a saját,személyes blogtól, ezért tettem át az összes továbbtanulásos tartalmat oda, tehát mostantól itt csak velem kapcsolatos, személyesebb blogbejegyzések lesznek elérhetőek.

Ezeket a kérdéseket rendszeresen kapom mostanában: Tehát akkor mivel is foglalkozom most? Hogyan toltom a napjaimat? Hogyan keresek ezzel pénzt?

Megprobalom leirni. Általában felkelek 7.30-8 fele és mivel még nincs saját irodám, ezért kifejezetten küzdelmes, hogy időben neki álljak dolgozni – inkább éjjel szeretek tovább foglalatoskodni. Ezután megnézem az e-mailjeimet, statisztikákat a weblapjaimon, elolvasom a híreket reggeli közben, majd kezdem a munkát. Sose tanultam hogyan kell egy weblapot elkészíteni, vagy bármilyen kódolási nyelvet ahogy azt sem hogyan kell menedzselni a különböző social media eszközöket, mint a Google AdSense, Facebook Ap, Disqus, vagy egyes databázisok és még megannyi kevésbé elterjedt software, amikről még csak nem is hallottam. Ahhoz hogy ezeket megtanuljam, beiratkoztam egy online kurzusra, ezt a Treehouse weblapon lehet megtenni (6 ezer forint havonta). Rengeteg mindent lehet tanulni a web development-tel kapcsolatban, de meglehet tanulni akár iPhone Appot is készíteni. Általában 2-3 óra online tanulással kezdem a napot.

Amikor azzal végeztem, nehézkesen tudnám általánosságba leírni a napom. Mivel ez egy egy fős cég, nekem kell mindent csinálnom. Meg kellett tanulnom könyvelni – Dánul -, hogy milyen törvények vonatkoznak az adott iparágra-Dánul- és természetesen én csinálom a marketinget és értékesítést is. A legjobb út ahhoz,hogy tanuljunk, ha körbe vesszük magunkat nálunk okosabb emberekkel. Ezért rendszeresen járok konzultálni 3 tanárommal is: 1 marketingessel, 1 pénzügyessel, aki egyébként a Harvardon tanult, tehát nagyon hálás vagyok, hogy ez a lehetőség megadatott, és egy vállalkozást oktató tanárral is. A fő célom, hogy megpróbálok minél több diákot elérni, hogy írjanak az új weblapra, így segítve azokat a középiskolásokat/egyetemistákat, akik külföldre akarnak menni.Igazán jó érzés látni, hogy milyen sok diák segít szívesen azzal,hogy megosztja másokkal az élményeit.
Mikor végeztem az aznapi munkával, megyek dán nyelv órára heti 2x 2órát. Ez nagyon hasznosnak tűnik, ugyanis rengeteg dolgot alapvetően dánul kell megtanuljak a cég kapcsán. Nyelvóra előtt pedig általában elmegyek edzeni.(3-5x egy héten)

22

Szeretnék mesélni arról is, hogy milyen őrült partikon voltam az elmúlt 3 hónapban, de sajnos nem tudok. Mivel 8-10 órát lefoglal a hétköznapjaimból a céges munka, ezért csak hétvégén van időm az ösztöndíj miatt szükséges rész-munkaidős állásra, tehát minden péntek és szombat délután 16.00tól reggel 4-5-ig mosogatok. Egyébként, így közel másfél év után már kezdem megszokni, és a kollégáimat szeretem, mindig jó a hangulat, tehát hálás vagyok, hogy legalább bele tud férni az életembe ez is, hiszen annyi diák keres munkát sikertelenül.

Vasárnaponként általában pihenek, vagy ha van olyan érdekes kurzus(programozás), akkor abba belekezdek.Esetleg pár League of Legends kört lenyomunk online a Brusselben élő haverommal.
Összeségében, olyan 70 , néha 80 munkaóra jön ki egy héten, ami lehetséges, hogy őrülten hangzik, de azt gondolom, ez később meg fog térülni és nem pénzügyileg feltétlenül. Az álmom, hogy ez az új weblap beinduljon és olyan nagy legyen, hogy diákok tízezrein tudjon segíteni!

És hogy mi a terv a jövőre? Azt egy másik postban fogom leírni… Addig is nézzétek meg az új weblapot!

http://studentblogs.org

2018-08-27T22:00:45+00:00February 23rd, 2015|

2 Comments

 1. András Szabó 2018-10-15 at 10:17 - Reply

  Szervusz! nemigazán sikerült kapcsolatot találnom a linken található oldal, és ezen oldal között. Talán hibás a link?

  • Balázs Judik 2018-10-17 at 21:28 - Reply

   Szia András,

   Üzemelt sokáig a weboldal, de lezártuk ez a projektet és így a link se elérhető.

   Köszi az észrevételt!
   Balázs

Leave A Comment