Experts in Teams Winner 2015

Experts in Teams 2nd place 2015

Kedves Olvasoim, ujra visszaterek a blogomhoz! Ez a jo hir, a rossz az, hogy most mar dan billentyuzetu laptopom van, igy az ekezetekkel sajnos nem fogok tudni bajlodni. Megannyi dologrol irhatnak, elkezdotott a suli, sokkal nehezebb iden, mint az elmult 2 evben, dolgozom tovabbra is az etteremben, jarok dan nyelv suliba, most mar modul 3-ra es kitartoan dolgozunk a start-up csapattal a StudentBlogson. Ugyannakor, a mult heti iskolai esemenyrol fogok ma kicsit tobbet irni.

Minden evben megrendezik a Business Academy Aarhus-ban az “Experts in teams” nevu 3 napos esemenyt. A lenyege, hogy az iskolai kulonbozo tagozatairol osszevonnak 500 diakokot, hogy 3 napig kozosen dolgozzunk egy kulsos ceg esettanulmanyan (business case-t nem nagyon tudom jobban forditani). Ezen csak 3. eves hallgatok vehetnek reszt, legalabbis azok kozul, akik marketinget tanulnak. Nem is tudom, hogy kezdjem…

Experts in Teams 2015

Experts in Teams 2015

Az elso, szerda nap viszonylag lelkesen mentem be reggel, ahol egy rovid eloadassal buzditottak arra minket, hogy legyunk innovativak, kreativak a kovetkezo napokban. Azt gondoltam, hogy ez marha jo lesz. 12 faluba osztottak be minket, mindegyik falu kapott egy ceget, es minden faluban 7 csoport volt. Minden csoport 6 fobol allt, ahol is mindenki kulonbozo tagozaton tanult. Ahogy elfoglaltuk a helyunket, a mi cegunk elmondta a rovid tortenetet. Egy daniai boraszat, aki minden palackjat eladja, jo aron, de szeretne valahogy jobb elmenyt, tobb erteket adni a vasarloinak. Kosz.
No, nekialltunk megismerni egymast a csapattal ezutan. Itt kezdodott a baj. Litvan, Dan, Lett, Roman, Magyar felallas volt es volt itt webdeveloper, finance, mindenfele furcsa tagozat felsorolva. A baj az volt, hogy egy olyan feladatot kaptunk, amihez egy biologiat vagy kemiat tanulo diaknak vajmi keves hozzaszolasa van…

Ahogy elkezdtunk dolgozni, minden csoport kapott egy koordinatort, aki a csoportmunka zokkenomentessegeert volt felelos. Na de kerem szepen, olyan diak, aki kemiat tanul, eleteben nem csinalt “group work”-ot, miert akar belekotynyeleskedni? Nem volt jo a csapatszellem, nekem elegem volt az okoskodo, de semmit sem tudo koordinatorbol, ugyhogy lelekben teljesen lemondtam arrol, hogy ebben a 3 napban barmi hasznosat fogunk csinalni.
Ami nagyon fontos, hogy a tanarok mar hetekkel ezelott arrol beszeltek, hogy vajon kinek a diakja kerul a dontobe, es hogy a tavalyiakat is azota emlegetik, tehat fontos lett volna gyozni.

Csutortokon reggel en mar teljesen beleszartam, ugyhogy reggel 8 helyett csak 11re mentem be. (Teszem hozza hogy hajnal 2-ig mosogattam elotte). Ahogy beertem, elokellett rukkolnok, hogy mi a megoldasunk alapja, mivel masnap mar valami kezzelfoghatoval elokellett allni. Annyira kiabranditoan rossz otletekkel alltak elo delelott a csoporttarsaim, hogy eldontotem, hogy kezembe veszem az iranyitast, es sikerre vezetem a csoportot, vagy ha nem akarjak, akkor en feladom es haza megyek. A szerencse, hogy akadt epp egy jo otletem es a csoporttarsaim tobbsege is beleegyezett a dologba, igy az en otletemen dolgoztunk a maradek par oraban.
Nem volt egyszeru, mert csak 1 srac segitett a prezentaciot elkesziteni, a tobbiek szart se tettek hozza, csak kritizaltak vegig. Ennek ellenere, eljott a pentek delutan fel2, amikor eloadta az osztaly mind a 7 csoportja, hogy mivel allt elo. Itt ugy dontott a boraszat vezetoje, hogy a mi otletunket tartja a legjobbnak, ugyhogy kaptunk par ajandek csomagot, majd jott a fekete leves. Kiderult, hogy felora mulva, mind a 12 osztaly gyoztes csapata, el kell mondja az egesz iskola elott!!! (500 fos diaksereg, tanari kar, es egy 20 fos zsuri, ahol az iskola dekanja is ott ult) az otletet, majd az alapjan eldontik ki volt a legjobb 3 csapat.

Experts in Teams 2015

Experts in Teams 2015

En eletemben nem izgultam ennyire. Megszavazta a csapat, hogy en adjam elo egyedul az otletunket, hiszen en tanulok marketing. Ezzel nem is volt baj, de sose beszeltem mikrofonba, plane nem ilyen hatalmas ember tomeg elott, es mindezt angolul. (Rajtunk kivul minden csapat dan volt aki dontobe jutott, ugyhogy emlekeim szerint csak mi adtuk elo angolul) Az volt egy kicsit szomoru, hogy az osztaly elott, feloraval korabban kirobbano, energikus eloadast tudtam tartani, itt viszont a lampalaz miatt csak egy lenyhe 50% teljesitmenyt tudtam hozni. Ennek ellenere, masodik helyen vegeztuk, amire nagyon buszke vagyok, rengetegen gratulaltak es hatalmas elmeny volt. Sokat tanultam arrol, hogyan lehet ignoralni es elviselni napokon keresztul, ha hozza nem erto idiotakkal van osszezarva az ember, es emellett hogyan dolgozzon azokkal, akik valoban segitokeszek.

Experts in Teams 2015

Experts in Teams 2015

Osszessegeben azt mondhatnam, hogy hasznos elmeny volt, mert magunkrol nagyon sokat lehet tanulni, de a szervezes borzaszto volt.
/the photos credited to Greg McQueen, the coolest photographer in the hood/

2018-08-27T21:59:57+00:00November 10th, 2015|

Leave A Comment