Lassan két hét elteltével itt az ideje, hogy kicsit összefoglaljam, mit is csinál egy marketing gyakornok. Rengeteg, talán nehezen kézzelfogható dolog ugrik be az embernek, ezért szeretném megosztani az én tapasztalataimat.

A cég ahol dolgozom, nevezetesen Hutong School, egy ügynökség, akik dáikoknak segítenek szakmai gyakorlatot találni,s emellett nyelviskolaként is működik. Én eddig “International Sales and Marketing Management”-et tanultam, ebből kifolyólag pedig marketing gyakornoki a beosztásom. Közvetlenül a marketing menedzserrel dolgozom együtt, de a beosztott nem fedné a valóságot, hiszen szerencsére, nem az ő unalmas feladatait kapom meg (teljes mértékben) hanem van saját külön kis munkaköröm, projectól függően.

Az első hét azzal telt, hogy ismerkedtem a feladatokkal. A legfőbb feladatkör, az a közösségi oldalak különböző platformjainak a kezelése (Facebook, Instagram, LinkedIn, Twittet, Google+,WeChat) és tartalom frissítés. Tartalmat egy Hootsuite nevű weblapon, többnyire előre be kell késziteni, tehát a “postok” akár 3-4 héttel előre is megvannak. Emellett természetesen naprakész eseményekről is kell tartalmat szolgáltatni, úgyhogy a helyi és nemzetközi hírekkel sem árt tisztában lenni. Emellett több céggel is partnerek vagyunk, úgyhogy az ő termékeikről is kell blogot írni, promótálni, hasonlók.

Emellett, most elkezdtem egy picit nagyobb projektet. Az új diákoknak írt a cég egy E-Book-ot, aminek a kreativ részét rám bízták. Könyvborító, tartalomjegyzék, és a tördelés is rám hárul, de kifejezetten élvezem. Néhány kép, az első próbálkozásról:

Ezek az első ötletek borítóképnek, de még folyamatban van a dolog. Ezelőtt sosem dolgoztam ilyen feladattal, de érdekes és izgalmas.

Alapvetően a 8:45-kor indulunk itthonról, Sorayaval együtt, de neki innen 10 percre van az irodája, úgyhogy ott elbúcsúzunk és én felszállok a metróra. Négy megálló, és egy kis séta, s máris bent vagyok a város központban, az irodában. 9:15-től általában 12:30-ig munka, majd céggel közösen valamelyik közeli étterembe megyünk együtt ebédelni, átlalában 6-7 fős csoportokban. Kínában normális, hogy 1-1,5 órás ebédszünetet tartanak, egy kis szunyókálással egybekötve. Ez nem számít munkának, úgyhogy ezután 13:3-tól nagyjából 18:15-ig munka, majd általában én a Sorayaval találkozom a városban és megyünk vacsizni együtt, majd haza.
Hétfőn és szerdán pedig annyiban változik ez, hogy 8-tól már kínai nyelvsulim van 10 óráig, úgyhogy mivel később kezdek, és a 8 óra munkának meg kell lenni – ebédelni pedig muszáj menni – ezért általában este 7-ig bent kell lenni.

Első nyelvóra

Első nyelvóra

Alapvetően nagyon élvezem a munkát és a különböző feladatokat, bár a héten szinte elviselhetetlen, nagyjából 35 fok van (árnyékban) és az irodában is rettentő meleg van, noha 3 légkondi megy folyamatosan, de a sok üveg miatt sajnos így is izzasztó a helyzet. De ez legyen a legnagyobb baj az életben.
A GoPro SSD memória kártya pedig elvileg holnap megérkezik, ahogy a miniUSB kábel is, úgyhogy hétvégén beüzemelem a kamerát! S ha minden igaz, megyünk egy lőtérre és életemben előszőr fogok lőni puskával és pisztollyal is, de erről majd bővebben a hétvégén!