Mit is jelent a “mutyizás” kifejezés? Számomra azt, ha valaki nem egyenes, mellébeszél, becsap, hülyének néz, de ezen kivűl még sok dolgot lehetne a szóhoz jelentéséhez kötni, amit mi magyarok pontosan tudunk. Hadd meséljek el egy kitalált, urambátyám történetet.

A legmeglepőbb az egészben, hogy a mutyizást most nem egy magyar, hanem kinai közegben látom. Megpróbálok tiszta vizet önteni a pohárba és objektivan elmesélni a történetet. 2014-ben, meg volt hirdetve egy ösztöndij, amit én megnyertem és ebből kifolyólag 3 hónapig gyakorlatot és szállást biztositott nekem egy cég, nevezzük Mutyusnak. Mutyusnál akkor egy korábbi döntéshozó volt, nevezzük Erikának. Erika akkor megkért, hogy ne csak 3, hanem legalább 4-5 hónapot dolgozzak a cégnek, noha a harmadik hónap után kell lakbért is fizetnem. Akkor én Erikával megegyeztem, hogy 5x összegért +1 hónapot maradok, gondolván, hogy igy több tapasztalatot nyerek. Ezt az összeget egyben, előre ki kellett fizetnem. Nos, eltelt egy év, sok minden történt, közben Erika elment Mutyustól és helyette Irma lett a döntéshozó. Közben, én el kezdtem dolgozni Mutyusnál és kiderült, hogy egy ismerősöm, akit nevezzünk Ildinek, úgyszintén a Mutyusnál fogja a gyakorlatát tölteni, noha, ő nem nyert semmilyen “ösztöndijat”, mégis 6 hónapra ingyen szálláshelyet kap a Mutyustól.

Kiderült, hogy a barátnőm nem kapja meg a neki igért munkavállalási vizumot, igy 3 hónap után el kell hagyja az országot és nyilván én is vele tartok, igy beszélnem kellett Mutyus egy döntéshozójával. Ez történetesen Irma. Elmagyaráztam a balszerencsés helyzetet és, hogy 3 hónap után én el szeretnék jönni. Ebből kifolyólag pedig szeretném az extra, negyedik hónapra kifizetett 5x-et (amit nem is töltenénk ott) visszakapni. A válasz az volt, hogy “Sajnos azt nem lehet, ugyanis a cég soha nem tériti vissza a befizetett összeget”. A probléma az, hogy Irma szerint az normális, hogy Kinában nem adnak a gyakornoknak szerződést, mert mindent a “jóhiszem” alapján döntenek el az emberek. Ez esetben viszont sajnos a jóhiszem kudarcot vallott és igy én hoppon maradtam, sőt, még csak egy szerződés sincs, amire támaszkodhatnék. Irmától kissé csalódottan távoztam, ám sok mindent megtanultam.

Visszatekintve, teljesen hülyének tartom magam, hogy engedtem magam rábeszélni egy extra hónapra, amiért még fizetek is, úgy, hogy a megérzésem is ellene szólt, sőt, a barátnőm is csak három hónapra szeretett volna jönni és egyikre sem hallgattam. Ugyanakkor, megértem magamat, mert nehéz helyzetben voltam, azt gondoltam, mivel a vizum igényléshez kell egy Kinából hazafelé tartó repjegy is, amihez el kellett döntenem a tartózkodásunk idejét. Egy pillanatra elgyengültem, elengedtem a kormányt és hagytam, hogy a körülmények irányitsák az életemet és nem én magam. Ez a legszebb az egészben, hogy ezért haragudtam és okoltam a körülményeket, mert nem vállaltam fel a mai napig, hogy igen, én hibáztam, én voltam türelmetlen. Ettől persze Mutyus még nem korrekt, ettől még Irma nincs felmentve az alól, hogy becsapott, de a felelősség a döntésemért csakis az enyém.

Természetesen a leirtak csak fikció és csak töredéke a teljes történetnek, de jelenleg ojbá tűnik, hogy Október elejére kerül a Kinából való távozásunk időpontja.