Érdekes esetnek voltam tanuja ma. Az irodában az egyik kinai kolléganő (aki nem tudom pontosan miért felelős, de egy irodában dolgozunk) odajött hozzám, hogy szabad-e egy percre? Hát, gondoltam nagy baj nem lehet, úgyhogy kivele. Közölte, kerekperec, hogy “Te olyan jóképű vagy, nincs kedved egy fotózáson részt venni?”.WTF.

Gondoltam, hát, nagy baj nem lehet, ha a ruhám rajtam maradhat (milyen naiv voltam). Annyit árult el, hogy a “fotózás” ma délután 2-től van és félórányi munkáért fizetnek 48 ezer forintot. Megkérdeztem a barátnőmet majd a főnökömet, hogy kiugorhatok-e félórára, természetesen mindenki engedékeny volt.(Furcsa lett volna a Sorayatól, ha nemet mond, különösen, mivel egyértelműen kijelentettem, hogy ez megy a nyaralós pénzhez). Nos, telt a délelőtt, felvett az ügynök WeChat-re, majd beavatott, hogy egy rövid videot fognak késziteni egy online nyelviskolának,s angolul kell beszélni, vagy “kicsit” kinaiul. Ahha, gondoltam én, az biztos piskóta.

Ezután együtt ebédeltünk a Marketing Managerrel és a cég CEO-jával, aki most egy hetet itt van Shanghaiban. Nagyon inteligens ember volt az ügyvezető, most találkoztam vele másodszor,de érdemben elsőre beszélgettünk. Elmeséltem a kalandjaimat Dániában, meséltem a magyar Edukáció kiállitásról, ami neki is nagyon megtetszett és Ő is mesélt az ő élményeiről, majd boncolgattuk a kinai felsőoktatást és hogy miben lehetne javitani a cserediákok élményén, tapasztalatán, tanulván az én esetemből 2 évvel ezelőtt. Emellett, a marketinges főnökasszonnyal is beszéltünk, és változott kicsit a munkaköröm, több időt fogok tölteni design munkákkal, például E-book tervezés, szórólapok, pósterek. Ennek nagyon örültem, s ez mind ebéd közben derült ki.

Baopals-ról rendeltem, 620 forint.

Ventillátor, Baopals-ról rendeltem, 620 forint.

14.00-kor találkoztunk a kinai ügynöklánnyal, majd együtt elindultunk a monszun vihar-esős-káosz időben egy közeli kávézóba. Velünk tartott egy francia diáklány is, aki kinait tanul a cégünknél. Nos, megérkeztünk, egy kis kávézóba, egy srác és egy lány várt a cégtől. Mint kiderült, egy 4 soros mondatot kellett elmondani kivülről kinaiul és angolul. Na most nekem erről egy árva szót sem szóltak, úgyhogy kicsit meglepődtem. A lánynak megmutatták a kinai karakterekkel irt “szöveget”, majd gond nélkül felolvasta. Ott ültem, hogy “ez mi a szar”, most tőlem is azt várják, hogy 2 hét nyelvsuli után értsem a hangzi jeleket. No, mondtam, hogy itt félre értés van, engem a pofámért fizetnek, nem az agyamért (hahaha, micsoda klisé), és hogy itt gondok lesznek. Gond egy szál se, nekem leirták pinyinnel a karaktereket, közben a lány 5perc alatt végzett és elment. Nos, én kihasználtam a megbeszélt 30 percet, gyakoroltuk együtt 4-esben (ügynök, meg a két céges alkalmazott) a kiejtésemet (nem az angolt). Nagyon kedvesek, türelmesek voltak és sokat bárotitottak, igy a végére csak összehoztuk.

fotozas

 

Elbúcsúztunk, majd ahogy mondták előbb, egy hónap múlva készpénzel fizetnek. Nekem naivan semmi rossz gondolatom nem volt a dologgal kapcsolatban, azt hittem a legkönnyebben megkeresett pénzt tudhatom magaménak. Visszaérve, egyik amerikai kollégámba botlottam, aki szarkasztikus mosollyal kérdezte, hogy “na, hogy ment?”. Elmeséltem neki, de Ő végig mosolygott, majd közölte, hogy előszőr őt kérték meg, de nemet mondott. Miért? Mert 6 éve él Kinában és itt a dolgoknak általában két kimenetele van. Alapvetően semmibe veszik a felhasználási jogokat, nyilván, hiszen szerződést sem irtunk. Tehát, vagy kifizetnek neked némi aprópénzt, de cserébe mindenhol felhasználják a képedet, vagy a másik lehetőség, hogy egyáltalán nem fizetnek ki, és felhasználják a képedet ahol akarják. Egy korábbi diák képe igy került be Shanghai összes metro megállójának 5 méter széles vásznára, mindezt 16 ezer forintért. Nos, ezek után én úgy fogom fel, hogy egy vicces élmény volt, a kinai felhőkarcolók között, 3 vadidegennel egy random kávézóba próbálni felmondani egy kinai szöveget. S ha később megkapom a pénzt, mégjobban megérte. Érdekes nap volt.

Vasárnap a Soraya szülinapja lesz, úgyhogy az egész hétvége ünneplésről fog szólni, holnap megyünk egy hotelbe, aminek a tetején van medence, úgyhogy egésznap lubickolás lesz a program és végre kipróbáljuk a GoPro-t is.