Múlt hét végén volt szerencsém a cég alkalmazotjaként részt venni az Expat Show Shanghai 2016-on. A Hutong School bérelt egy standot a három napig tartó rendezvényen.

Mi hárman gyakornok és a menedzser már a nyitást megelőző napon ott voltunk felállitani a standunkat. Általában egy stand bérlés önmagában nagyon drága, de ezen felül lehet és ajánlott postereket rendelni a cégtől aki szervezi a kiállitást, igy minden sokkal professzionálisabban fest, noha ez egy kisebb vagyon. Nálunk a budget megoldás volt és mi vittünk saját nyomtatott posztereket, kis zászlókat, kis asztalt meg a szomszéd standtól 2 széket (amit – elég kinos volt – ki kellett fizetni 1200 forintert).

Én csak a pénteki napot töltöttem ott, mert hétvégén az egyetemre egy beadandót reportot kellett (volna) irnom. Azonban ez az egy nap is nagyon érdekes volt. Hihetetlenül sok, különböző, érdekes figurával beszéltem és ismerkedtem meg a nap folyamán. 40 e-mail cimet gyujtottam nap végére, a többiek áltagban 5-6-ot, úgyhogy azt gondolom, ez a része a munkának jól sikerült. Ezen felül megismertem a www.baopals.com alapitóját is, nagyon jót beszélgettünk, egy nagyon értelmes srác.

A nap folyamán rengeteg féle-fajta süteményt, kávét, juicet kóstolhattunk és minden ingyen volt. Alapvetően mindenki próbálta a saját brandjét népszerűsiteni és szinte mindenki tudott valamit valamiért cserébe ajánlani. Volt itt Afrikai startup csapat, rengeteg expat és emellett természetesen tengernyi kinai. Volt egy vicces élményem is, miközben sétáltam a kiállitáson, volt egy nyeremény játék, ahol egy hatalmas gömből lehetett húzni egy golyót ami akár nyereményt rejthet, ám az ezernyi gömből csak háromban volt nyeremény. Mit gondoltok, hát nem kihúztam az első helyet? (bár kitudja, lehet, hogy mindegyikben az első hely volt) Ennek örömére kaptam egy telefon töltőtt, hurá’ majd a kérésükre bescannelték a WeChat kódomat és csináltunk egy közös fotót, igy már egyel több “fehér” “barátjuk” van.

Délután 4-körül a menedzser a cégünktől megkért, hogy a maradék 1 órára metrózzak vissza az irodába és csináljak meg egy (5 perces, pitiáner feladatot). Ez eléggé elszomoritott, nem vártam el, hogy mint mindenki más, ő is megdicsérjen a 3 hónap alatt egyszer, de hogy el is küldjön egy ilyen szar kifogással, ez kifejezetten bosszantó volt. Este utána 6-tól céges vacsora volt, egy másik alkalmazott utolsó napja alkalmából, de nekem annyira elrontottó a kedvem ez a nap végi malőr, hogy nem mentem jópofizni, inkább Sorayaval ketten vacsiztunk, boroztunk, majd elmentünk a kedvenc, városszéli masszőrünkhöz. Remek este lett végül, nagyon élveztem, nem bántam meg a döntést.

Szombaton pedig voltunk vásárolni a Shanghai Science and Technology Museum környéki piacon, néhány kis pálcika, ez meg az, szuvenir, úgyhogy erről többet nem is irok! Viszont, ettünk fagyott joghurtot, ami nagyon finom volt és még majdnem hogy jól is nézett ki.

market