Végre elmúlt a közel 7-8 hónapig tartó sötét, depressziós, ködös, szürke időszak Dániában és átvette a helyét a hosszú és napsütéses, néha már 15 fok fölé kúszó időjárás. Akik nem éltek valaha Északon, azoknak nehéz a napsütés jelentőségét (!) szavakba önteni, de nálunk, ahol szinte csak két évszak van (sötét és világos) ez hatalmas változást jelent.

Nem ez az egyetlen változás, ezért is írok újra kedves naplóm. Azok, akikkel találkoztam tavaly Szeptember óta, tudják, hogy nagyjából 4 éve tervezem, hogy lesz fogszabályzóm. Nem volt baj a fogammal, de közel se volt tökéletes. Volt egy extra tejfogam, ami ki kellett húzzanak és a helyére normálisan összerakni a fogakat. Így tavaly ősszel, 4 bölcsesség fog és 1 tejfog kirángatása után fel is erősítették az állandó fogszabályzót. Képet csak erős idegzetűeknek, ez volt a kezdeti állapot. Sokan kérdezték, hogy “úristen, nem volt nagyon drága?”. A válasz, de, igen, nagyjából 1,5-2m HUF körül van az ára. Következő kérdés: “Miért nem itthon csináltattad, itt olyan olcsó?!”. Azért, mert nem olcsó, otthon is nagyjából 1m-nál kezdődik privát orvosnál és a legnagyobb gond, hogy 4-6 hetente kell járni állításra, ami pedig megint csak újabb repjegyeket jelent. Nekem nagyjából egy évet lesz ez fent, tehát az kvazi 8-12 odavissza repjegy, s ha a kivett szabadságot nem is nézzük, már így is sokkal többre jött volna ki. Az anyagi részét félre téve, nagyon tudom mindenkinek ajánlani. Alapvetőleg nem fáj, csak állítás után 1-2 napig érzékeny, de pár hét/hónap alatt hozzá lehet teljesen szokni. Nekem az egyetlen, átmeneti hátránya az, hogy rettentően zavarba vagyok tőle és még fél év után is “cikinek” érzem sokszor, noha valószínűleg rajtam kívül a döglött lőtéri kutyát nem érdekli, sőt, van aki inkább igényesnek tartja. Úgyhogy, a nagy misztérium most kiderült, idén Szeptemberig lesz acélos a mosolyom, utána pedig Hollywood smiley.

Nem ez az egyetlen dolog ám! Elkezdtem, így közel a 25. életévem betöltéséhez közeledtével az autó jogosítványt. Diák koromba nem volt rá otthon lehetőségem, itt pedig egyetem alatt egyszerűen nem fért bele. Tavaly nagyon szerettem volna elkezdeni, de akkor meg először a nyaralás majd a szakítás miatt napoltam el. Idénre tele lett a tököm és Ferihegyen a repülőre várva felhívtam egy ürgét, hogy most, mikor végre elhatároztam, bejelentkeznék és azonnal fizetném az első részét. Ez magam miatt kellett, tavaly Novemberbe már bejelentkeztem, majd egy hónap múlva mikor kezdeni kellett volna, kihátráltam. Node most! Itt egyszerre megy nagyjából a KRESZ oktatás és a gyakorlati, vagyis a vezetés. Első hétvégén indult az elméleti anyag, szombatonként 4 óra. Ma pedig vasárnap voltam életemben először, egyedül autót vezetni egy rutin pályán. Őszintén, tartottam tőle, hogy hogy fogom kezelni a kuplungot, parkolásról nem is beszélve, de boii, wrong was I! Olyan érzésem volt, mintha erre születtem volna, első nekiindulásból 5/5-ször ment a párhuzamos parkolás, nem hogy 12 centire, de sokkal inkább 5-10 centi között. Lefulladni is talán ha 1-2x sikerült 4 óra vezetés alatt. Teljesen meglepő volt, de nagyon élveztem az egészet. Ezentúl még 2 hónapig lesznek szombatonként elméleti órák, mellette pedig hétköznap kell vezetnem forgalomban 16 órát. Lesz még 4 óra ilyen csúszós pályán. Tehát a maival együtt összesen 24 órát kell vezetnünk. Az ár itt elég egységes, mindenhol 14.000 DKK-t kérnek, ez magyar forintba 560.000 – ez megint felvetette a kérdést, hogy miért nem otthon csinálom. Nagyjából az érvelés ugyanaz, mint a fogszabályzónál.

Egyébként angolul megy az oktatás, egy félig amerikai, félig dán fickó tartja az órákat. (Egész pontosan, a magyarázat angolul van, de az órai anyagok, táblák, jelzések, mind dánul. De minimális nyelvtudással szerintem sokan át tudnak vergődni, ha pedig valaki már legalább közép szinten beszél dánul, akkor semmi probléma nem lehet.) Nagyon sok személyes történetet mesél, ami például tegnap, éhgyomorra, enyhén másnaposan nem volt a legélvezetesebb, de elképesztően tanulságos. Szerencsére, vagy nem, de volt része balesetben és látott is személyesen párat a karrierje során és ezeket mind elmesélte. Nekem így sokkal könyebb megjegyeznem az apró részleteket, szabályokat, ha ezt valaki egy történet formájában tanítja. Persze van akinek nem jön be, tegnap egy Portugál srác felállt egy óra KRESZ után és visszakérte a pénzét, hogy ő szabályokat akar tanulni, nem valami öreg fickó elbeszéléseit hallgatni, majd kifáradt. Ilyen is van, nem mondom, hogy tökéletes a tanár, de nekem a legideálisabb, úgyhogy nagyon becsülöm. Sokszor szerintem pont ezek a történetek adják a komolyságát a vezetésnek és annak, hogy milyen súlyos, halálos balesetet lehet okozni, ha figyelmetlenek vagyunk.

Lakás és utazás-ügyileg is van változás. Ádám barátom 2 hét múlva indul a világkörüli útjára, úgyhogy hamarosan könnyes búcsút fogunk venni egymástól. Sokat filóztam, hogy egyedül béreljek lakást, de sajnos az még idén őszig váratni fog magára, mert a depositok elképesztő magasak, így májustól lesz egy új lakótársam. Egy dán fickó, aki csak dolgozni jár a városba, tehát csak Hétfőtől Péntekig lesz itt, így a hétvégén, amikor egyébként is van szabadidőm, lesz elég terem és privát zónám, úgyhogy ez jelenleg nagyon ideális. Először arra gondoltam, hogy AirBnb-n kiadom a másik szobát, ki is tettem a hirdetést, majd pár nap után, ez a srác írt először, hogy hosszabb távra kivenné. Én természetesen belementem, hiszen nekem is ez a lehető legjobb megoldás.

Ezen kívűl pedig munka terén is vannak kisebb, nagyobb változások. Nem szoktam a karrierrel kapcsolatos témákról túl részletesen írni, de a lényeg, hogy több cég is nyitott volt arra, hogy felvegyen, de végül a megérzéseim azt súgták, hogy maradjak a jelenlegi munkahelyemen. S így közel másfél évvel a kezdésem után, kaptam is egy új pozíciót. Továbbra is értékesítés, de most már egy három fős csapattal fogok együtt dolgozni, mint vezető. Ez jövő hónaptól indul, úgyhogy még tapasztalatokat nem tudok megosztani, de nagyon kíváncsian várom és nagyon boldog vagyok, hogy megbecsülnek és adnak egy ilyen lehetőséget. Egyébként, abszolút úgy látom, hogy remek helyen vagyok, egyre több új kolléga van, tényleg a föld minden részéről és a növekedés ellenére nagyon jó kultúra van a munkatársak között. Közös reggeli szinte minden nap, munka után csocsózások és rengeteg különböző rendezvény. Jövőhéten megyünk egy egész éjszakás LAN partyra nagyjából 10-en, az ügyvezetővel együtt. Lesz sörkostoló este is, részt veszünk az Aarhus-i csocsó versenyen is párosban (Én leszek az egyik versenyző, ki gondolta volna) és ezen felül szinte minden Pénteken közösen vacsizunk a városi Street Foodnál. Igazából, tényleg nem is lehetne jobb egy munkahely az én szemszögömből.

Mindenkinek tudom ajánlani a fogszabályzós klinikát és a jogosítványos iskolát is. Itt vannak a linkek hozzá, ha valaki esetleg érdeklődik.
Fogorvos: http://www.specialtandlaeger.dk/
Autósiskola: http://koerekort-paa-engelsk-aarhus.dk/