Közel 24 órával a koncert előtt a srác még Svédországban volt előzetesben, én pedig azon filóztam, hogy életem bulija lesz-e, vagy egy feleslegesen megvett retúr buszjegy.

Majdnem napra pontosan két év telt el azóta, hogy G-Eazy koncerten voltam Dániában. A rapper/előadó/producerről annyit kell tudni, hogy még annó, 2013-ban hallottam először, mikor a sokak által ismert barátomat, Mátét látogattam meg Brüsszelben, míg ő a szakmai gyakorlatát töltötte a European Commission-nél. Egy osztott házban lakott 2 másik belga sráccal, akik mutatták ez a california G-Eazy nevű srácot és rögtön rákaptunk, így nagyjából abba a 3 napban, amit Brüsszelben töltöttem, végig az ő zenéje szólt. Ez azóta se változott, továbbra is hatalmas fan vagyok, a különbség az, hogy az elmúlt 5 év alatt kiadott a fickó 3 albumot, platinum lemezes lett, bejárta a világot és a tehetségének, alázatának köszönhetően rendkívűl sikeres lett. Nem mondom, hogy megmondtam, de ha lehetett volna fogadni, most már en is private jettel járnék.  By the way, szomorúan konstatálom, hogy arról az útról nem blogoltam, bár lehet jobb is.

Valami van a szövegeiben, ami megfogott minden albumjában. A kemény munka, hogy elment zenei egyetemre, hogy éveken keresztül grindolt, hogy leírta, ahogy a nevelőanyját halottan megtalálta és az is, ahogy leírja, hogy az egész élete buli és a mának él (jelentsen ez alkoholt, nőket vagy akár kokaint). Lehet, hogy ez egy hatalmas klisé, de sokszor hallani, hogy az ikrek (gemini) csillagjegyű embereknek van egyfajta kettösségük. Én, annak ellenére, hogy bika vagyok, sokszor ezt érzem, belső “ellentétet”, hogy szeretnék felelősségteljesen élni, döntéseket hozni, de rengetegszer azzal oltom ezt ki, hogy egyszer élünk és a legjobb emlékek a legrosszabb döntésekből születtek (ez talán túlzás, de ott, akkor mindig meggyőzöm magam). Ennyit röviden arról, miért hallgatom őt még mindig.

Így esett, hogy két Koppenhágában élő barátommal, Balázzsal és Andrással és egy aarhusi litván cimborámmal eldöntöttük, hogy elmegyünk az idei koncertre. A “koncert” 20.00-ra volt kiírva, igy mi lelkesen meg is érkeztünk a világhírű “Freetown Christiania”-ba (azok akik nem tudnák, ez az a hely Koppenhágába, ahol mindenki szabadon szív, fúj, szúr, amit akar) 17.00 tájban. Én sose voltam itt és nem is szeretnék visszamenni, nem az én világom, de a szabadság érzés és a fűszag nagyon átjött. Mindenesetre itt rendezték meg a koncertet, gyönyörű napsütéses idő volt, úgyhogy szépen sorban álltunk és elsöröztünk. Tök jó hangulat volt, a helyi erők már itt feltolták maxra a hordozható hangfalukon a legújabb G-Eazy számokat, közben pedig mindenki sörözött, ismerkedett a sorban állókkal. Olyan 6-körül be is engedtek.

Itt nagyjából 2 órás semmittevés történt, valami latymatag zenével, kezdett megtelni a nagyjából (szerintem) 1-2000 fős hangár, ahol a koncert volt. Eszméletlen meleg volt, így 20.00-körül, mikor kezdett a nevenincs “tömeget bemelegitő” (mert egyébként nem volt baromi meleg) ember, elkezdtek vizet osztogatni, műanyag pohárban. Ezt a színpadhoz legközelebb lévők megkapták, jobb esetben nem kortyoltak bele (de általában igen) majd tovább adták hátrafelé. Igazi módja a herpesz terjesztésnek, de who am I to judge. Ezután nagyjából 1 órával már el is kezdődött az igazi koncert.

Elképesztő volt az energia, ahogy ennyi ember egyszerre üvöltötte a szöveget és ugrált együtt. Nehéz írásban átadni azt a két órát, mindenesetre én nekem egy életreszóló élmény volt látni, hallani a fickót testközelben, akit nap mint nap órákat hallgatok. A koncert végére gyakorlatilag úgy néztem ki, mint aki félórát töltött egy finn szaunában, teljesen felöltözve. De nem ez a lényeg, az élmény hatalmas volt. Közösen szavalni minden számát  több száz vadidegen emberrel, teljesen priceless.

Ami egy rövid take-away, hogy szerintem emiatt éri meg elmenni koncertre, mert ilyenkor érzi az ember, hogy tényleg él és valamilyen szinten vissza tudsz adni az adott felépőnek, nem csak a jegy árával, hanem a támogatásoddal. Nekem ezért szimpatikus ez a srác, mert 2 éve és most is azt láttam rajta, hogy egy percig nem veszi természetesnek, hogy neki ez jár. Keményen dolgozott érte és értékeli még most is azokat, akik eljönnek a koncertjére.