Olvasási idő: 7 perc

A felkészülés

A legfontosabb része az utazásnak szerintem, hogy felkészülten tegyük azt. Közel 6 Dániában töltött év után döntöttem el, hogy felmondok és utazni fogok. Hogy miért, arról itt tudtok olvasni. A lényeg az, hogy volt 3 hónapom, hogy felkészüljek. Rengeteget lehet megtudni más bloggerektól, illetve hivatalos oldalakon, ha adminisztrációról van szó. Ez rengeteg kutatásra fordított időbe került, úgyhogy megkímélnélek téged ettől és csak a lehasznosabb infókat mutatnám be. Menjünk végig rajtuk.

Papírok

Az első és talán legfontosabb, hogy legyen érvényes útleved, személyi igazolványod. Ha egy éven belül lejár, mindenképpen érdemes újat csináltatni. Az útlevélről minden esetben legyen fénymásolat, hiszen sok helyen, bérléseknél, depositként ezt fogják elkérni és biztonságosabb, ha a fénymásolatot adod oda.

A nemzetközi jogosítvány egy kicsit kevésbé ismert, illetve vitatott kérdés. Sok helyen azt írják, hogy nem feltétlenül szükséges, illetve például Ázsiában sokszor ezt kérik el igazoltatásnál, de igazándiból csak pénzt szeretnének a rendőrök elkérni. Mindenki oda teszi ezt a dolgot, ahova szeretné, de ártani nem árt, ha az embernek van egy ilyen papírja. Amit fontos tudni, hogy ha magyar jogosítványod van, akkor az otthoni kormányablaknál tudsz ilyet igényelni, 4000 HUF-ért, ha pedig Dán jogosítványod van, akkor a körzeti “Borger Service”-nél, 25 DKK-ért. Mindkét országban köteles vagy a meglévő jogosítványodat és 1 útlevél képet vinni magaddal. Ennek a nyomtatványnak két fajtáját lehet kérvényezni, attól függően, melyik országba repülsz. Én kértem mindkettőt, abból baj nem lehet.

Természetesen a készpénz mellett továbbra is a bankkártya a legpraktikusabb fizető eszköz. Ugyanakkor, érdemes arra is gondolni, hogy mi történik, ha ellopják az egyiket? Mennyiért tudsz az otthoni kártyádról készpénzt felvenni? Sok aspektusa van a témának, én végül a saját bankom mellett a Revolut-ot használom. Leginkább azért, mert a Dán bank előbb-utóbb meg fogja szüntetni a fiókom, hiszen nincs bejelentett lakcímem már náluk (általában 6 hónap). Ezenfelül, megkönnyíti az egymás közötti utalást, ha a másik félnek is van Revolut felhasználója, hiszen a telefonszámára tudok gyakorlatilag pénzt küldeni. Ez a Dániában már 5 éve működő MobilePay nemzetközi megfelelője gyakorlatilag. Ami pedig a legfontosabb, hogy havi 60.000 HUF-ig ingyen tudok készpénzt felvenni, bárhol a világon.

Szolgáltatás lemondása

Első körben a lakás bérleti szerződést kell időben felmondani, de ide tartozik még a lakásbiztosítás, a privát egészség biztosítás is. Biztosítások esetén sokszor egész évre előre be kell fizetni egy összeget – ezt lemondásnál mindenképp érdemes figyelembe venni, és a hátralévő idővel arányosan visszakérni az árat. Dániában ez teljesen normális és zokszó nélkül vissza is fizetik.

Ezen felül, érdemes átnézni, pontosan milyen jelenleg is futó szolgáltatásokat használunk amik havonta extra, megújuló kiadást jelentenek? Itt gondolok a konditerem, crossfit bérletre, tömegközlekedési bérletre, de ide sorolhatjuk a szoftveres előfizetéseket, mint például a Netflix, HBO Go, Spotify, Audible, illetve internetes tárhelyek. Ezektől úgyszintén érdemes megszabadulni időben, különösen, mert előfordulhat, hogy felmondástól még a következő hónapot ki kell fizetni.

Kiregisztrálni az országból

Ide tartozik a lakcím felmondás, az adóbevallás, a levelek továbbítása, a nyugdíj rendezése, illetve a társadalombiztosítás lemondása is. Erről van egy remek összesítő angolul ezen az oldalon.

Ami a legfontosabb, hogy ha kiregisztráljuk a lakcímünket és magunkat az országból, megszűnik a CPR számunk és vele együtt az egészségbiztosítás is. Az adóhivatalnak, illetve SKAT-nak csak azután lehet bejelenteni, hogy kiregisztráltunk, ha már az utolsó regisztrált nap letelt – tehát kvázi papíron már elhagytuk az országot. Ez nekem egyáltalán nem logikus, de van, hogy nem kell megérteni dolgokat, csak elfogadni – itt is ez történt. A levelek továbbítását online meg lehet oldani.

A nyugdíj egy érdekes kérdés. Alkalmazottként a legtöbben két féle nyugdíjat fizetnek (illetve a munkáltató). Az egyik a Dán államnak történik – ezt 65 éves korunkig nem vehetjük ki, semmilyen módon. Arra van lehetőség, hogy ha eléri az ember a szükséges kort, akkor utánad küldi az ATP Livslang Pension a pénzt. Good luck.

A másik pedig, hogy privát cégnél van az alkalmazottak nyugdíj megtakarításának a másik része.  Mi a PFA nevű céget használjuk, de ami fontosabb, hogy ezeknél a cégeknél lehetőség van arra, hogy kikérjük az addig felhalmozott nyugdíj megtakarítást, ha elhagyjuk az országot, s mindezt potom 60%-os adózás kell megelőznie, függetlenül attól, mennyi az összeg.

A szabadság egy érdekes kérdés még Dániában. Különösen, mert most hoztak egy új törvényt, amivel átalakítják a rendszert a következő 4 évben. A lényeg, hogy jelenleg az év elejétől a végéig “gyűjtötted” a szabadság a napokat, majd a következő év Májusától kezdve tudtad azokat felhasználni, az azt követő Májusig. Ez azt jelenti, hogy érdemes elgondolkodnod, hogy ha kiköltözöl Dániából, van-e esetleg szabadság pénzed. Továbbá, ha kiregisztrálsz például Januárban véglegesen, akkor nem kell egészen Májusig várnod, hanem a Dán állam már előre kiutalja a szabadságnapokkal arányosan járó összeget.

Utazás biztosítás

Ez egy nagyon fontos témakör, hiszen útközben is előfordulhat, hogy valami balul sül el és ha ez egy borsos kórházi számlába manifesztálódik, jobb, ha a biztosító fizet. Amit mindenképp fontos tudnotok, hogy ahhoz, hogy a meglévő, már befizetett utazás biztosító cég kár esetén fizessen, kötelező minden esetben, hogy legyen meglévő, aktív Társadalombiztosításod *köszönöm Szekeres Csabának, a Generali biztosító cég képviselőjének és a Key To Finance alapítójának ezt az eszenciális tanácsadást – őt pedig jószívvel ajánlom mindenkinek. Mivel nekem jelenleg ez megszűnik Január végén a kiregisztrálás során Dániában, ezért Magyarországon kell aktíválnom a TB-t. Arról, hogy mennyire pain in the ass ügyfélkaput aktíválni, TAJ számot lekérni (szigorúan személyesen lehet vagy megbízott által, a 13. kerületi kormányhivatalban) majd egy kb. 1980-ból hátramaradt alkalmazáson keresztül a NAV-nak beküldeni a jelentkezést, nem akarok túl sokat írni, mert a gondolata is fáj, hogy ez az egész nagyjából 6 órámba telt. A lényeg, hogy valahol, legalább egy országban ennek meg kell lennie, különben nincs értelme magának az utasbiztosításnak sem.

Én a SafetyWings nevű biztosítót választottam, de azt gondolom, hogy a nap végén ez egy nagyon szubjektív kérdés. Nekem fontos volt, hogy legyen hazaszállítás, a nagyobb költségeket állják, illetve rögtön tudjak orvost keresni a weblapjukon keresztül, bárhol is járok a világban. Ezenfelül, pedig természetesen az ár is fontos. Náluk napi 344 HUF-ért lehet biztosítást kötni és ami még fontosabb, hogy lehet határozatlan ideig is – tehát tudok havi szinten automatikusan megújuló szerződést kötni, ameddig szükségem van rá, illetve határozott nap számra előre is. Bátran ajánlom mindenkinek, ezen a linkken tudtok regisztrálni, az én referencia számommal.

Felszerelés

Ez egy érdekes pontja a felsorolásnak, mert még pontosan nem látom, hogy mi az, amit esetleg kihagytam illetve feleslegesen vittem el. Így, vagy úgy, az aranyszabály, hogy minél kevesebb cuccal indulj neki a világnak. Nekem az esszenciálisak közé tartozott a telefon, laptop illetve hátizsák beszerzése. Összesen egy 35 literes táskával fogok menni, ami nagyjából a tipikus “iskola táska” méret. Telefonkártyát érdemesebb út közben, épp az adott országban vásárolni. Több órányi kutatás után, se Magyarországon, se Dániában nem találtam olyan szolgáltató (de a nemzetközi piacon se) akinél a havi előfizetés elegendő internettel megérné a helyben vett feltöltő kártyákkal szemben. Tehát a konzekvencia, hogy minden országban érdemes SIM kártyát venni – aminek a hátránya a változó telefonszám. Ugyanakkor, legyünk őszinték, a mai világban szinte teljesen helyettesíthető a telefonszám Messenger hívással, emailekkel vagy WhatsApp-al. Touche.

Hazaköltöztetés

Mivel már korábban néhány barátom, illetve lakótársam is a Dánia Transport szolgáltatásait használta, ez evidens volt. Mikor az első volt lakótársamat költöztettük, a sofőr rendkívűl jó humorú, fiatalos srác volt és doboz hordás ide vagy oda, jó élmény volt, hogy ők vették fel a csomagokat. Ebből kifolyólag ők segítenek az összecsomagolt dobozaimat hazaszállítani Magyarországra (ezek nem jönnek velem Ázsiába). Rendkívűl rugalmasak és annak ellenére, hogy az adott napra nem volt meghírdetett fuvarjuk Dánia ezen részén, mégis tudtak egy kitérőt tenni a kedvemért. A kapcsolattartás is elsőosztályú, minden emailemet pillanatok alatt részletesen megválaszolták, tehát őket is csak ajánlani tudom ha valaki Dániából, Csehországból vagy Németországból költözne illetve küldene csomagot. Itt tudsz olvasni róluk.

Már többszáz diák költöztetését bonyolították le az elmúlt 9 év alatt, nagyon sokan diák használja őket egyszerűen a havi “mentő-otthoni-kajás” csomagok szállítására is. Valójában az átlag-rakomány kb 50%-ban egy-egy darabos csomagok szállításból áll, azon kívül, hogy visznek mindent (ami legális) a kerékpárok szállítása pl. a specialitásuk. Havi átlag 7-8 kocsi fordul meg a két ország között. Anno 2010-ben 1 db furgonnal kezdték, azóta heti rendszerességgel köröznek és vallják magukat a dániai magyarok elkötelezett szállítójának *winkwink.
Mottójuk: “Visszük ami mozdítható!” avagy “Moving the Movable”. Elégedett ügyfeleikre nagyon büszkék, hiszen van aki már a kezdetek óta rendszeresen szállíttat velük, és a remek csapatuknak köszönhetően a hibaszázalékuk a 0-hoz közelít.

2019-01-19T20:13:06+02:00January 19th, 2019|

6 Comments

 1. Bea 2019-01-20 at 21:27 - Reply

  Szia. Mi van akkor ha meghagyom a címem. 5 éve hazajöttem… köszi Bea

  • Balázs Judik 2019-01-20 at 21:59 - Reply

   Szia Bea!

   Jó kérdés.Szerintem ez a lakcím tulajdonosán is múlik, de én azt gondolom, hogy érdemes a helyi önkormányzatot, vagyis “Borger Service”-t megkérdezni erről.

   Remélem tudtam segíteni.

 2. Állami Biztosító 2019-01-21 at 12:23 - Reply

  Aki nem akarja a magyar társadalombiztosítást igénybe venni, annak kár napi 250 Ft-ot kidobni rá.

  Nem minden biztosítónál feltétel, hogy legyen társadalombiztosításod.
  Pl. IMG:
  https://purchase.imglobal.com/Quote/Patriot/pre-quote
  Szerintem még olcsóbb is mint a safety wings és nagyon jó fedezeteket ad.

  Sőt, vannak privát egészségbiztosítások is, amivel az egész világon bárhol jogosult vagy orvosi szolgáltatásokra. Bár ezek valószínűleg drágábbak, de megfontolásra érdemesek. Magyarországon élő ügyfeleknek is kínálják, akik ezzel akár Bécsbe vagy Zürichbe is mehetnek kórházi kezelésre, műtétre, stb.

  • Balázs Judik 2019-01-21 at 15:27 - Reply

   Jogos, bár ha az adott biztosítónál kötelező a TB akkor nem kidobott pénz, hanem szükséges feltétel.

   Az IMG-nél tudsz esetleg konkrét linket arról, ahol erről írnak?

   Az árak tényleg jók, sőt, még náluk van olyan kategória is, ahol abszolút 0 HUF az önrész, kár esetén, ami nagy előny a SafetyWing-el szemben.

   Köszönöm!

   • Állami Biztosító 2019-01-22 at 22:46 - Reply

    szia!
    Természetesen az nem része a kötvénynek, hogy milyen feltételt NEM szabnak. Tehát csak azt tudom mondani, hogy mik a feltételek.

    Az alábbiakban kimásoltam a biztosítási kötvényből a feltételeket, amik ahhoz szükségesek, hogy az IMG biztosítás érvényes legyen:
    (A mintakötvény szövege elérhető pl.: http://producer.imglobal.com/producerdocuments.ashx?documentid=3118)

    D. ELIGIBILITY
    : If an Insured Person is not eligible, this Certificate is vo
    id ab initio and all Premium paid will be refunded. In
    order to be eligible and qualified for coverage under this insur
    ance, a person must meet all of
    the following requirements:
    (1)
    complete and sign an Application as the Insured Person (or be
    listed thereon by proxy as an applicant and proposed Insured
    Person), and/or as the Insured Person’s Spouse and/or Child
    (2)
    pay the required Premium on or befor
    e the Effective Date of Coverage
    (3)
    receive written acceptance of his/her Applicat
    ion, renewal or extension from the Company
    (4)
    be an individual at least fourteen (14) days old
    (5)
    on the Effective Date and on subsequent renewal dates, must
    have legally departed the Country of Residence and legally
    entered the Destination Country
    (6)
    not be Pregnant, Hospitalized or Disab
    led on the Initial Effective Date
    (7)
    not be HIV + on the Initial Effective Date
    (8)
    not have established a permanent reside
    ncy in the Destination Country

    *********************
    Mutatok egy példát arra, hogy a magyarországi biztosítóknál mi a vonatkozó feltétel (idézet a Groupama feltételei közül):
    3.1.
    Bizto sí tott szemé ly leh et az a term észe tes szem ély :
    a. aki ne k áll an dó lakó hely e Mag yar or szág terül et én van, és a ma gyar kötel ező egé szsé gbizto sí tás ren dszeré ben bi ztosí tott vagy az egés zségü gyi
    szo lg ál tat ásra egy éb jo gcí men jo gosult , val ami nt érvény
    es tá rsada lo m-
    bizto sí tá si az onosító je ll el (TA J sz ám) re ndel kez ik (ál lampo lgár ságtól
    függ et len ül), az zal , hog….

    https://partner.biztositas.hu/biztositas_hu/document.html?kozos=1&nev=Groupama_biztositasi_felt_es_uf_taj.pdf

    ***********************************

    Amúgy én egy brókeren keresztül kaptam az IMG-ről információt, neki írtam meg, mit szeretnék, sőt konkrétan rákérdeztem, hogy az állandó magyarországi lakóhely, magyar TB feltétele-e a szerződésnek. Ajánlom is őt, sőt, kérlek, hogy ha teheted, rajta keresztül kösd meg a biztosítást. Rendkívül segítőkész, és mindig gyors választ ad bármely felmerülő kérdésre. Ráadásul nem csak egy termék / biztosító ajánlatát értékesíti, hanem jó néhányat:
    http://www.globalinsurancenet.com/contact.php
    Itt tudsz írni neki (keresd Carlost). Természetesen a rajtuk keresztül kötött biztosításod egy centtel sem kerül neked többe! Én csak azért ajánlom őt, mert nagyon hálás vagyok neki a számtalan kérdésemre adott, részletekbe menő, türelmes válaszaiért.

    —————–

    HAZASZÁLLÍTÁS. Pusztán az én laikus gyanúm, de szerintem sok biztosító azért ragaszkodik az otthoni TB-hez, hogy ha nekik úgy olcsóbb, bármikor dönthessenek úgy, hogy “hazazsuppolnak”, és oldd meg egyedül a problémád Magyaroszágon. Ez benne is van a feltételeik között!

    Ismét idézet a Groupama feltételeiből (a többi magyarországi biztosítónál is hasonló, amelyiknél néztem):

    A biz to sít ás sür gőss égi el látá st igényl ő ese tek ben sem terje d ki:
    (…)
    d . a kezelőo
    rvo s és a biz tosí tó orvos
    ának vé leménye
    sz erint
    a Magyaro
    rszá gra tört énő hazautazást
    köve tő időpon
    tra
    hal as ztható
    vizsgá
    la tok ra , műtétr

    Magyarul: még sürgősségi esetekben se látnak el a biztosító kontójára, ha a beavatkozás, kezelés halasztható addig, amíg Magyarországra érsz / visznek. A magam részéről azt szeretném, ha a balesethez, betegséghez legközelebbi kórházban kezelnek és műtenek, nem pedig azt, hogy Magyarországra hozzanak, ha kedvük tartja (értsd: ha az az olcsóbb nekik), aztán az állami TB nem-piaci-színvonalú szolgáltatásait kelljen igénybe vennem. Ha fizetek egy halom pénzt a biztosításért, akkor miért fogadjam el a magyar TB szolgáltatási szintjét?

    Még egy érdekesség, ahol a biztosító kihúzza magát a fizetés alól. (Az IMG-nél ilyen feltétel sincs, Carlosnál rákérdeztem, és a certificate-ben sem találkoztam ilyesmivel.) Ez most a Colonnade (AIG) biztosító példája:

    A Biztosító helytállási kötelezettsége az alábbiakra nem terjed
    ki:
    1.
    A Biztosított azon utazása miatt, vagy azzal összefüggésben
    keletkező kárra, amennyiben:
    (…)
    b.
    a Biztosított nem rendelkezik az Országos
    Epidemiológiai Központ által az utazás célállomásaira
    kötelezően előírt,
    illetve ajánlott
    védőoltásokkal
    https://partner.biztositas.hu/biztositas_hu/document.html?kozos=1&nev=AIG_Feltetelek_0.pdf

    Ugye figyelsz? Ha nem adatod be magadnak az AJÁNLOTT oltásokat (nem csak a kötelezőekről van szó!), akkor az e betegségekből fakadó kiadásaid, kórházi kezelésed, stb. láttán a biztosító széttárja a kezét és sajnálkozik. Te meg fizetsz, helyettük.

    Szóval a saját érdekedben, mindenképpen alaposan tanulmányozd át ezeket a kizárásokat, az IMG-nél is van vagy 65 pontból álló lista, számtalan alponttal (X. Exclusions), hogy mikor nem fizet a biztosító.
    Mert ha azt hiszed, hogy védve vagy, aztán amikor netalán odakerülsz, kiderül, hogy nem, akkor dupla lesz az öröm. Nem elég, hogy kidobtál sokszáz eurót a semmire (biztosítási prémiumként, díjként), ráadásul még fizetheted évekig az akár soktízezer eurós számlát. A hazaszállítás magában simán mehet 100.000 euró fölé is.

    Még egy dolog. A nullás vagy túl alacsony önrészű (deductible) variáció többnyire nem éri meg. Gondolj bele, ha a 100 dolláros önrészű variáció éves szinten 100 dollárral olcsóbb, akkor FÜGGETLENÜL attól, hogy lesz-e baleseted vagy sem, semmiképp se jössz ki a 0-s önrész esetén jobban.
    A baleset / orvosi kezelés esélye remélhetőleg nagyon alacsony, max. 1-2%.
    Lényegében az alacsonyabb önrésszel járó, 100%–os valószínűséggel bekövetkező prémiumnövekménnyel szemben egy pár százalékos valószínűséggel bekövetkező alacsonyabb szolgáltatás áll szemben.
    A két, különböző valószínűségű pénzáramlás:
    1. hozamként: az alacsonyabb önrésszel járó, 100%–os valószínűséggel bekövetkező prémiumnövekmény
    2. költségként: az önrész, melynek bekövetkezési valószínűsége 1-2%.
    Ha elfogadod ezt a becslést a baleset bekövetkezési valószínűségére, akkor az 1000 dolláros önrészért csak évi 10-20 dollárral magasabb díj a fair ár. Ergo, ha a prémiumban nagyobb a különbség a két verzió között, akkor túlárazott az alacsonyabb önrészű változat.

 3. […] belefutottam a sokak által emlegetett Thai rendőrséggel (köztük én is említettem, hogy miért fontos a Nemzetközi Jogosítvány). Na, hát amit írtam, az teljesen igaz – csakhogy nem erről szól a dolog itt. […]

Leave A Comment