Életrajzok

Mindig is kíváncsi voltam arra, hogy azok az emberek, akik valamilyen formában maradandót, rendhagyót alkottak, vajon miken mentek keresztül az életünk folyamán. 

Steve Jobs könyvét, az első memoirt, vagy önéletrajzi könyvet mikor a a kezembe vettem, naívan, de azt gondoltam, a legtöbb fentebb leírt ember elképesztő szakmai karrierjéből fakadóan biztosan tökéletes az élet minden területén. Őszintén, azt gondoltam, hogy ezek, az egekig magasztalt, már már bálványozott emberek hibátlanok. Nagyobbat nem is tévedhettem volna, ezt már rögtön az első ilyen témájú könyv elolvasása után beláttam. Viszont, ami nagyon elkezdett érdekelni, hogyha Steve Jobs, Arnold vagy más el tudott érni ilyen sikereket, akkor vajon hogy tették ezt? Van-e olyan közös  motivum (patern) az életük során, ami mindegyiküknél előkerül és talán a sikernek a kulcsa lehet? Továbbá, ezekből az elbeszélésekből az is hamar kiderült, hogy ők is rengeteget hibáztak és sok területen nem teljesedtek ki, legyen az spiritualitás, párkapcsolat, család. Tehát, vetődött fel bennem, vajon az ilyen nagyságrendű szakmai sikernek az ára a tökéletlen párkapcsolat? Megannyi kérdés kezdett el foglalkoztatni és ebből adódóan elkezdtem több ehhez hasonló könyvet olvasni.

Nekem elképesztően sokat tanítottak ezek a könyvek, arról, hogy a sikernek hatalmas ára van és sosincs se könnyű, se egyenes, se buktatók nélküli út a sikerhez. Azért szeretném ezt a listát itt közzétenni, mert talán nem vakmerőség kijelenteni, hogy a mai tizen- és huszonévesek többsége nem olvas, vagy közel sem eleget, különösen a fiúk (Persze az egy hatalmas általánosítás, de nekem ez a meglátásom). Ezzel szemben viszont a mi generációnkra jellemzően, mindenki rögtön szeretne mindent, jó fizetést, nagy autót, lakást, stb. és rengetegszer nem vagyunk tisztában azzal, hogy bizony a sikerhez (nem csak anyagi) mindig kemény és verejtékes munka útján tudunk csak eljutni. Nos, ezért lenne érdemes ehhez hasonló könyveket olvasni, mert itt a valóság elkerülhetetlenül megmutatkozik mások példáin keresztül.