A-Kasse, avagy munkanélküli segély2015-04-27T16:26:32+02:00

confused-grad-300x199Ahogy az ösztöndijjal kapcsolatban, a Dán munkanélküli segélyről is rengeteg legenda van.

Megpróbálok ezzel a bejegyzéssel tiszta vizet önteni a pohárba és segitséget nyújtani azoknak, akik a diplomájukhoz közelednek, de úgy érzik, önerőből nem fog sikerülni elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A fent emlitett támogatás neve hivatalosan A-kasse. Ezt a “pályakezdői járulékot”, ahogyan néhányan hivják, több biztositó cégtől lehet igényelni. Az egyik ilyen a CA.Ez munkanaponta 600dkk. Ebből természetesen még adózni is kell, és havonta 600-1100dkk-t fizetni kell a biztositó cégnek is tagsági dijként.A részleteket itt találjátok meg: http://www.ca.dk/englishversion/graduate/moreinfo.html – Viszont talán egyszerűbb, ha összefoglalom a lényeget:

Alapvetően háromféleképpen lehet a támogatásra jelentkezni: felsőoktatásban résztvevő diákként, diplomásként, és munkanélküliként. Sajnos a kósza reményeket el fogom most oszlatni, diákként az ember nem kap munkanélküli segélyt, csupán azért érdemes regisztrálni, mert ha egy évet ebbe a szövetségben eltöltünk az oktatásunk vége előtt(és fizetjük a havi tagsági dijat), már a diplománk leadása utáni másnap jár a 14,473 dkk.(Brutto) (Ezután pedig minden hónapban.)

A második, ami érdekesebb, aki frissen diplomázott. Tehát, ha elvégzel egy 2 éves Academic Professional képzést, máris jogosult lettél a támogatásra. Annyit kell tenned, hogy a tanulmányaid befejezése utáni 14 napban jelentkezel a weboldalon. Természetesen ez azoknak van, akik nem találnak munkát a diplomájukkal a szakterületükön.
Ám ehhez rengeteg elvárás is van, hiszen a Dán kormány se szeretne havi brutto 580.000 FT-ot fizetni a semmiért.

  • Fel kell tölteni egy önéletrajzot
  • Minden 7.napon ellenőrizni kell ezt az önéletrajzot, és visszaigazolást küldeni róla online
  • Ha bármikor behivnak egy találkozóra, kötelező megjelenni -> Tehát az országban kell tartózkodni
  • Kell lennie bejelentett lakhelyednek Dánián belül
  • Késziteni kell egy tervet, ami alapján  keresel munkát, és ha ennek megfelelőt találsz, vagy talál a munka konzulátus(?), kötelező vagy elfogadni
  • Amennyiben nem találsz 3 hónap alatt munkát, a következő találkozón bőviteni kell az általad elfogadhatónak tartott munkakörök számát.
  • Diákoknak iskola előtt már kell lennie egy bejelentett lakcimnek

A harmadik támogatás azoknak van, akik már legalább 3 évet ledolgoztok teljes munkaidőben.

Alapvetően, ahogy a cikkből és a linkelt weblapból is kiderül, ez támogatás arra van, hogy az embereknek segitsen munkát találni, és ameddig ez eltart, biztos megélhetést biztositson. Nem EU tagokra pedig más szabályok is vonatkoznak, erről a weblapon lehet olvasni.Egyébként, van olyan biztositó cég, akik engedélyezik, hogy az EU területén belül más országban is keress munkát, és közben utazz. Amennyiben nem ilyen cégnél van az illető, sokszor történik, hogy a 7.napi rutin bejelentkezést más országból teszik meg, amit IP cim alapján könnyen le lehet nyomozni, és igy saját magát buktatja le az illető. Érdemes elolvasni az apró betűs részeket is, mielőtt aláirjuk a szerződést.
Mivel ezek alapvetően magáncégek, akik a tagsági dijból profitálnak, igy nem kukacoskodnak, nem érdekük ellened játszani. De alapvetően élesek a szabályok, amennyiben csaláson kapnak, kötelezhetnek az összes addig felvett támogatás visszafizetésére.
A támogatás 2 évre szól, megegyezés szerint.Amennyiben ez lejár, akkor se kerülsz utcára, csupán csökkentik a támogatás mértékét, és mégjobban bőviteni kell a munkakeresést.Amennyiben további információra van szükségetek, keressétek fel a weboldalt.