danesareMilyen is diáknak lenni Dániában? Más mint Magyarországon, teljes mértékben. Rengeteg apró dologból áll ez össze, de megpróbálom lefesteni az életét egy diáknak, (vagy akár az én napom, menetrendem) és abból többé kevésbé ki fog derülni mik is itt a normák.

Első és talán legszembetűnőbb külünbség: a diák szó jelentése Dániában nem egyenlő azzal, hogy szegénység. Épp ellenkezőleg, egy egyetemistától a társadalom elvárja, hogy a szüleitől már külön lakjon, dolgozzon és magát tartsa el többé kevésbé. Szinte minden diák kap ösztöndijat, és mellette dolgozik hétvégente, vagy esténként. A dánok főleg jobb munkát vállalnak, pincérként, bártenderként, a bevándorlók közül a lányok többnyire takaritanak hotelekben, irodákban, a fiúk pedig vagy raktárban pakolnak, vagy étteremben mosogatnak. Ebben külföldiként nagy előrelépést tudunk tenni, ha elkezdünk Dánul tanulni, persze ez nem azt jelenti, hogy rögtön az álommunka az ölünkbe hullik, de sokkal befogadóbbak lesznek tőle a Dánok, értékelik a próbálkozást.

Az egyetemisták körében szinte mindenkinél, nemtől függetlenül normális, hogy sportol. Ez kezdődik azzal, hogy az emberek többsége biciklivel jár mindenhova, de a lényeg, hogy oktatás után sokkal többen járnak el konditerembe vagy csapatsportokra, mint Magyarországon. Ez is hozzátartozik ahhoz, hogy sokkal inkább van közösségi életük a Dánoknak, mint az nálunk megszokott. Például egy nagyon fontos hagyományuk a “Friday bar” , ami annyit tesz, hogy minden pénteken, miután az emberek végeznek az iskolában vagy munkahelyen, beülnek egy sörre a kollégáikkal. Otthon megszokott, hogy pénteken mindenki menekül amerre lát, ahogy a 17.00 megüti az órát, itt az ellentéte van és azt gondolom célravezető, hiszen egy laza beszélgetéssel, asztalifocizással, vagy bármilyen közös programmal javitani lehet a cégen vagy osztályon belüli kapcsolatokat.

Mint az köztudott, az északi népek legendásak az erejükről, és arról, hogy mennyit tudnak inni. Ezt abszolút elismerem. A hétvégén teljesen normális, ha az ember elmegy a barátaival kocsmázni és seggrészegre issza magát(Persze csakis kizárólag sört iszik mindenki). Ami eltérő, hogy az emberek főleg bárokba járnak, ahol lehet beszélgetni, nem pedig kicsipve mindenféle teknó discóba. A bulizást mindig megelezi egy közös vacsora az ember legjobb barátaival. Ami meglepő, hogy a Dánok szinte sosem keverednek. A fiúk szinte mindig csak fiúkkal vacsoráznak és kezdik a végtelen liter sör vedelést, a lányok pedig csak lányokkal. Ez egyfajta felkészülés arra, hogy a buliban mindenki már kellőképpen fel legyen bátorodva és ott ismerkedjen. Noha, a Dánoknál ez a szó, hogy ismerkedés, mint olyan,nem létezik. Egyszerűen a kúltúrájuk része, hogy idegenekhez nem mennek oda. Nem egyszer pedig már az is gondot okoz, ha külföldi vagy, persze nem mindig azért, mert előitéleteik vannak a Kelet- Európaiakkal, hanem azért, mert félénkek angolul beszélni és nem akarnak zavarba jönni. Ugyanakkor nem meglepő, hogy egy,egy Arab, Iráni, vagy más fekete Dj-t, énekest, vállalkozót sztárolnak, csak annyi a különbség, hogy az illetőnek kell tudnia Dánul, és onnantól már az ország dicsősége, egy “Dán” különlegesség.

Az északi népek nem randiznak. Ilyen szempontból elég kőkorszakiak, talán még a Vikingektől maradt meg ez a szokásuk. Azzal, hogy egy nőt randira hivsz, virágot veszel, kedves vagy, csak azt éred el, hogy elriasztod magadtól az illetőt. Itt sokszor az a normális, ha egy lányt nem keresel, nem próbálod levenni a lábáról és nem hivod el randizni, ám “valahogyan”,furmányos módon a szombat esti ivászat közepette egy buliban köttök ki mindketten, aminek a végén közös megegyezés alapján valamelyik félnél folytatódik szexel az éjszaka. Magyarországon ezt borzasztóan elitéli a társadalom, ahogy itt is, de az a különbség, hogy itt mindenki csinálja de senki sem beszél róla, tabu és evidens a dolog. Ha ebből az egyéjszakás kalandból több alkalom is van egy pár között, akkor egy idő után esetleg elmennek egy kávéra, ebédre, majd 1-2 hónap “barátság” után nyilvánosságra is kerül, hogy az illetők együtt járnak.

Évszakokra is lelehet bontani a Dániai életet. Nagyjából októbertől április itt elég sötét van, hideg, szeles idővel. Ennek hatására általánosan elmondhatjuk, hogy a legtöbb ember sokkal kevesebbet jár el szórakozni, mindenkinek a fő fokusza a tanulás, a munka és a spórolás. Ám amint a jobb idő és napsütés megjön, mindenkinek normális, hogy legalább minden évben egyszer elmegy nyaralni, ahol pedig köztudottan nem sajnálják költeni a félretett pénzt. De alapvetően sokkal jobban is értékelik a Dánok a napsütést, hiszen itt abból kevés van, ezért nyáron bepótolják a téli, elmaradt szórakozást és mindenki beleveti magát a bulikba, hosszú éjszakákba, utazásokba.

Ezeket a tényeket pedig valószinűleg egyik Dán se mondaná igy el, ahhoz túl büszkék, hiszen ők a világ legboldogabb népei, a hibáikkal együtt is. És végül egy videó Aarhusból, ha már itt lakom.