2Az első lépés, hogy kilépünk a komfort zónánkból. Ellenben az otthoni jelentkezési folyamattal, itt nem egy papírra kell vésni néhány iskolát (és közben fejben számolni, hogy mire lediplomázol, 2 vagy 3 milliós diákhitel tartozásod lesz-e?), hanem online történik a jelentkezés, egy központi rendszeren keresztül.Természetesen itt a dániai egyetemekről lesz szó.

Először is fontos összegyűjteni az iratokat, amik szükségesek a jelentkezéshez

  • Egy nemzetközileg elfogadott középszintű angol nyelvvizsga
  • Angolra lefordított középiskolai dokumentumok (Hivatalos fordítóval)
  • Motivációs levél

optagelse-dk-580x336

A jelentkezést az összes Dániai egyetemre a www.optagelse.dk -on keresztül kell megtennünk. Az oldalnak van angol része is, de csak február 1-től lehet elkezdeni a jelentkezést. Nagyon fontos, hogy a megpályázott egyetemek sorrendjét hogyan állítjuk be. Például, ameddig az első iskolából nem küldenek visszajelzést arról,hogy nem vettek fel, addig a második helyre nem kerül be a jelentkezésünk. Tehát, fontos, hogy pontosan tudjuk, melyik iskola milyen helyen van a prioritásunkban.

Nyilván fontos, hogy milyen jegyeket viszünk a középiskolából, ám sokszor csak annyi az elvárás egy-egy iskolánál, hogy például matekot legalább heti 5órában kellett, hogy tanuld. A Magyar közoktatási szint, meglepően, de kifejezetten erős, nemzetközi szinten. Ennek van jó, meg rossz oldala is. Rengeteg dolgot megtanítanak például matekból, ami egy közgazdásznak nagy előnyére válik, mert más országbeli diákok az egyetemen találkoznak az adott anyaggal először. Ugyanakkor mint volt magyar diák, pontosan látom, hogy mennyire nincs kultúrája nálunk a csoportmunkának és sajnos ez hatalmas hiányosság. De nem megtanulhatatlan, csupán gyakorlás kérdése, pár hónap alatt belejön minden nebuló.

Motivációs levél. Az a fránya motivációs levél. Ezer sablont lehet letölteni, mégis, mikor meghalljuk ezt a szót, görcsbe rándul a gyomrunk. Mégis mit kéne írnunk pontosan?  Ezt próbálom most megfejteni.
Ha a kezdeti pánikrohamon túl tettük magunkat és végig gondoljuk a “problémát”, akkor nem is tűnik olyan bonyolultnak. Mi az, ami motivál abban, hogy kimenj Dániába tanulni? Mi az, ami alapján azt gondolod, hogy te képes vagy rá? Mik azok a tulajdonságok, amik leginkább alkalmassá tesznek az adott szakképzés elvégésére? Mik azok a tulajdonságok, hajlandóságok, amik miatt a megcímzett EGYETEM profitálna abból, ha téged venne fel?
Ezekre a kérdésekre ha megtalálod a választ, már karnyújtásnyira vagy a céltól. Érdemes leírni, ha van releváns, nemzetközi tapasztalod (éltél-e külföldön, csináltál-e önkéntes munkát,stb.). Emellett én még fontosnak tartottam annak idején, hogy a hosszútávú céljaimat is leírjam, amihez elengedhetetlen volt a megpályázott egyetemi végzettség.
Legyetek kreatívak, hiszen ezeket a leveleket is emberek fogják olvasni, nem robotok, így ők se szeretik ugyanazt olvasni napjában, tehát legyetek egyediek, karakteresek és akkor biztos a siker.