Minden, amit az SU-ról tudni kell2015-04-27T16:26:37+01:00

denmark-flag

Rengeteg különböző elbeszélés terjengett arról, hogy van egy fajta ösztöndíj, támogatás azoknak, akik Dániában tanulnak, amit SU-nak hínak. Ebben mindenki egyetértett, de innentől kezdve jöttek a különböző, “én azt hallottam” szavakkal kezdődő tévhitek.
Sokan azt hiszik, hogy ez csak a dánoknak jár, ám 2012-től egy törvénymódosítás miatt külföldi diákoknak is jár. (Persze fontos leszögezni, hogy van egy feltétel rendszer, aminek teljesülnie kell. –  www.su.dk)
Sokan azt mondják, hogy ez a dánoknak nagyjából 5800 korona,(1korona 40 forint kb.) külföldieknek csak 3000. Újabb tévedés. Mindenkinek ugyanannyi jár, a különbség csak annyi, hogy ezután is adózni kell, így jön ki havonta 3000 valahány száz koronára, de persze ez attól is függ, hogy az adózásunkat hogyan állitjuk be. Általában aki dolgozik tanulás mellett, annak elég a 8%-os adót fizetni az ösztöndijért.
Azt is hallottam sokszor, hogy fél évet itt kell tanulni előtte, ez sem igaz. Mielőtt megkezded a tanulmányaidat itt dán földön, már azelőtt 2 hónappal jelentkezhetsz.( Amint megvan a felvételidről a papirod)

A jelentkezést mindig az iskoládban vagy városodban lévő SU irodában tudod megtenni. Ehhez előtte a www.su.dk -ról le kell tölteni és kinyomtatni egy 4 oldalas formanyomtatványt,(ami dánul van, de google translaterollal el lehet boldogulni) majd ehhez kell csatolni a szerződést a lakhelyedről, a munkahelyedről, a bérszámfejtést, majd ha mindez megvan, már le is tudjuk adni a jelentkezésünket.
Nos, akkor néhány szó a tényleges feltételekről, mert ezeket az SU irodán kívül sehol nem lehet megtudni:
-Dán felsőoktatásba kell részt venned.
-Minimum 1-2hónapja van BEJELENTETT munkahelyed és arról legalább 1havi bérszámfejtéssel rendelkezel.
-Van bejelentett lakcímed.
-Minimum heti 10-12 órát dolgozol.
-A havi kereseted nem haladja meg a brutto 10400 dán koronát.
-( A jelentkezés hónapjától kezdve 2-3 hónap az elbírálási idő, de ha megkapod a támogatást, akkor a jelentkezés napjától kezdve járó ösztöndíj is kifizetésre kerül. Tehát kb. 2-3x 5600korona. Ez attól függ, mikor jelentkezel. Általában a legtöbben nyár végén szeptember elején teszik, olyankor többet kell várni.)

Nos, ezek azok a feltételek, amik szükségesek (és többnyire elégségesek is). Ezenkívül néhány dolog szerepet játszhat (Terhesség, gyermek, vagy ha a szüleiddel élsz,stb.) de ezek a legfontosabb kritériumok.
Ha van észrevételetek, kérdésetek, vagy esetleg van további információtok, ne habozzatok jelezni!