keep-calm-and-lær-danskMiért? Tehetnénk fel magunknak ezt a roppant jogos kérdést, hogy miért is kéne megtanulnunk egy olyan nyelvet, amit a világon alig 6 millióan beszélnek. (Jól lehet, a Norvég – Svéd – Dán triumvirátus nyögve nyelve,de megérti egymást)
A választ mindenkinek magának kell megtalálni. Az én válaszom az, hogy még ha nem is itt fogom leélni az életemet, a Dánok sokkalta be- és elfogadóbbak, ha beszéled a nyelvüket. Ezáltal egy olyan támpont lesz az ember életében, amire mindig támaszkodhat. A világ minden táján van Dániának kapcsolata és noha csak kevés ember beszéli a nyelvet, pont ezért lehet nagy érték. Mikor például kimentem Kínába, nem sok sejtésem volt, hogy az 1900-ban az első hosszú távolsági telefonkábelt egy Dán úriember építette Beijing és Tianjin között. Tehát sose lehet tudni, mikor, a világ melyik táján és mire lehet használni egy nyelvet.
Rövid távon pedig egy diák jobb munkát tud vállalni az egyetemi évei alatt, mint a takarítás vagy mosogatás, ami néhány kemény munkanap után elég nagy motiváció lehet.

Alapvetően a nyelveket 4. csoportba sorolják nehézségük szerint. A Dán nyelv az első, legkönnyebb csoportba tartozik, amiatt, hogy nagyon hasonlít a nyelvtana az angoléra. Az első csoport nyelveit nagyjából 550-600 óra alatt lehet megtanulni. Ami fejtörést jelenthet, az a kiejtés. Ezért ajánlanám mindenkinek a LearnDansk nyelviskolát, mert ott tényleg van lehetőséged gyakorolni és arra is, hogy segítséget kérjél.

LaerDansk4_finalLærdansk:

Dániában minden olyan EU-s országból érkező embernek ingyen van a dán nyelvoktatás, aki rendelkezik Residence Permit-el, 18-nál idősebb és van CPR-száma. A jelentkezést követően 3 évig ingyenes tanulhatunk, ami alatt bőven el lehet sajátítani a nyelvet. A tanárok rendkívül kedvesek és segítőkészek, mint általában a dán tanárok. A csoportod attól függ, hogy hol tanulsz. Sokszor egyetemek területén, délutánonként is lehet jelentkezni oktatásra, akkor általában a többi egyetemistával tanulhatsz együtt. Ha esti órákra szeretnél járni, akkor nagyobb eséllyel csöppensz egy olyan csoportba, ahol többnyire a munka miatt bevándorlók vannak, akik általában angolul sem beszélnek. Nagyjából 25-35 év az átlag életkor és főleg Iránból, Ukrajnából, Ázsiából érkeznek a jelentkezők. Mindenki döntse el maga, hogy melyik a neki megfelelőbb.
Én mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a lehetőséget. Ha valaki kijön egy országba egyetemre és előreláthatólag 2-3 évet itt fog élni, balgaság lenne nem megtanulni a nyelvet. A weboldal címe: http://laerdansk.dk/en/general/about-laerdansk/

 

1231231

Duolingo:

Az a weboldal azért lehet érdekes, mert a nyelvtant és az alapokat nagyszerűen meglehet tanulni. 2013-ban az Apple az év legjobb alkalmazásának választotta ezt, tehát lehet telefonon és laptopon vagy számítógépen is egyaránt használni a weboldalt/alkalmazást.
Lépcsőzetesen, az alapoktól az egyre nehezebb témakörökön keresztül lehet haladni. Van többféle feladat, hallás utáni szövegértés, kakukktojás és rengeteg különböző behelyettesítős nyelvtani feladat.
Szerintem nagyon praktikus és jól érthetőek a feladatok. Emellett ami nagyon hasznos, hogy fel lehet egymást venni “barátként”, így lehet közösen is feladatokat megoldani és látod, hogy a másik milyen nyelven, hány tapasztati pontot gyűjtött eddig. Nekem nagyon tetszik ez a szociális háló amit hozzácsatoltak a nyelvtanuláshoz.

Ha megjött a kedvetek, jelöljetek be, én minden délután tanulok 1órát, de ha többen vagyunk, az még jobb.A “ShienPo” művésznéven találtok meg, vagy balazs.judik@gmail.com.  A weboldal címe pedig : https://www.duolingo.com