Olvasási idő: 5 perc

Az elmúlt hónapban láthattátok, hogy a Fülöp-szigeteken összegyüjtöttünk közel 300 EUR-t Boonienak, akinek szüksége volt egy generátorra a hajvágó szalonban, mert rendszeresen elment az áram. Azóta is hatalmas sikernek gondolom, hogy csupán két nap alatt sikerült egy ekkora összeget összegyűjteni. Viszont az összegyűjtött pénzből hátramaradt közel 50 EUR amit magammal hoztam Indonéziába, hogy itt is tudjak segíteni másokon.

Amit tudni illik, hogy 2018-ban 5, azaz öt, különböző földrengés érte Lombok szigetet. Hivatalosan 560 halálos áldozattal járt a katasztrófa és a sziget északi részén lévő házak és iskolák 80% összedőlt, ami 400 iskolát jelent– ahogy a gazdaság is (ami önmagában szomorú, mivel egy 3rd world országról beszélünk). A helyiek próbálják újraépíteni a városokat, de a legnagyobb probléma az, hogy a turisták nem látogatják a szigetet, pont a földrengés miatt. Ebből kifolyólag, egy olyan hely, ami döntően támaszkodik a turistákból származó bevételre, nehezen tud újászületni. Sok olyan iskola van, ahol az önkormányzatnak közel 3 évbe fog telni, mire újra meg tudja nyitni a kapukat, mivel annyira rosszak az utak, hogy nagyon nehéz az építkezést kivitelezni.

Én történetem

Számomra @jacksongroves egy olyan ember, akire nem csak a blogolás és fotózás miatt nézek fel, de amiatt is, amit a földért és másokért tesz. Irónikus módon, Csütörtök este láttam Instagrammon, hogy a “Lombok project”-en dolgozik és pont Kuta városba érkezett, ahol én is vagyok jelenleg. Mivel volt hátra pénz a Fülöp-szigeteki kampányból, ráírtam, életemben először a srácra, hogy én is szeretnék adományokkal foglalkozni – ami kicsit fura, mert felmilliós követővel számomra ő már a “celebrity/influencer” kategória. Nem kaptam választ egészen estig. Ha hiszitek, ha nem, leültem egy helyi kifőzdébe vacsizni és ki sétált be? Na pont ő. Majd rendelt kaját, és elővette a telefonját. Pár másodperccel rá, kaptam egy értesítést, hogy új üzenet – ő válaszolt, hogy “Persze, találjunk ki valamit együtt”. Jót nevettem, majd odasétáltam és közel 1 órát beszélgettünk. Elmesélte, hogy milyen szörnyű körülmények között tanulnak a helyi gyerekek és hogy milyen szomorú a helyzet jelenleg. Ő erre jobban rálát, mint kiderült, már December óta dolgozik ezen a projekten. Itt már tudtam, hogy az élet megint adott egy jelet és nekem is segítenem kell.

Classroom of Hope

Jackson együtt dolgozik a “Classroom of Hope”, azaz a “Remény osztálya” nonprofit céggel. Ez azért fontos, mert be kell látni, mindenkinek meg van a maga erőssége. Ez a cég kizárólag azzal foglalkozik, hogy az összegyűjtött pénzből iskolákat építsenek világszinten. A helyi implementációba a Pelita Foundation Lombok az, aki segít. A Classroom of Hope és a Pelita Foundation Lombok együtt azt határozta el, hogy Pop Up iskolákat fognak építeni észak Lombokon. Ez egy átmeneti megoldás, amíg az önkormányzat hivatalosan újraépíti az iskolákat, ami 2-3 év is lehet. Az újraépítés teljesen más mint a nyugati országokban, mint a jóváhagyás mint a finanszírozás sokkal tovább tart itt. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy rengeteg olyan gyerek van, akinek jelenleg nincs semmilyen oktatása és nem is lesz belátható időn belül.

Ezek a Pop Up iskolák 1-2 hét alatt felállíthatóak és a helyiek gyártják le és építik is fel. Ha az új iskola elkészül, ezek a Pop Up épületek szétszedhetőek és át lehet ezeket telepíteni másik községbe, vagy városba. Elképesztően egyszerű, de annál hatékonyabb épületekről van szó, amik segítenek, hogy a diákok iskolába tudjanak járni a tragikus földrengések után.

Ha szeretnél olvasni a Clasroom of Hope cégről, itt találod a weboldalukat: Classroom of Hope

Ha szeretnél olvasni a Pelita Foundation Lombok cégről, itt találod a weboldalukat: Pelita Foundation Lombok

Hogyan tudsz segíteni?

Két lehetőség van; vagy online tudsz egy általad kiválasztott összeggel segíteni; vagy megosztással. Ez lehet szóban a barátok, család felé, de ha van Instagram felhasználód, akkor használd a @classroomofhope megjelölést, hogy az ismerőseid lássák, miről van szó pontosan. Ha pénzzel tudsz segíteni, akkor a lenti gombra kattinva az alapítvány oldalát fogod látni. Többen vagyunk a csapatban, mindenki saját oldallal (többnyire a különböző nyelv miatt) rendelkezik, ahol gyűjtünk. A legfontosabb, hogy az összes pénz egy helyre megy és az online adományok 100% az iskolák építésére lesz fordítva. Itt lett felhasználva hátralévő adomány összeg a Fülöp-szigetekről is, tehát már van 110$ (AUD) összegyűjtve plusz a saját 50$ adományom. A saját célom Magyarországról 1000$ lenne, úgyhogy mindenkire szükségünk van. Ezenfelül pedig közel 100 másik influencer fogott össze, hogy sikerüljön a 104k $ összegyűjteni az iskolák építésére. Köszönöm nektek!

Amit tudni kell még utoljára, hogy ha elérjük a cél összeget, ha nem, az összes bevétel a Pop Up iskolák építésére fog
menni a Pelita Foundation Lombok által, a Classroom of Hope-n keresztül. 

Segítek